Heroji 2006.



SNJEŽANA BLATTER (42)

Švicarska

Nepokretnoj djevojčici (11) iz Hrvatske koja boluje od cerebralne paralize pomogla je prohodati. Snježana sa svojom obitelji živi u Švicarskoj. U medijima su vidjeli članak o djevojčici iz Zagreba koja ima poteškoće u razvoju te su joj kupili pomagalo za kretanje vrijedno 55.000 kuna. Zahvaljujući pomagalu, djevojčica danas može hodati bez tuđe pomoći.

OPŠIRNIJE

Snježana Blatter (40) i njezin suprug Thomas (47) žive u Švicarskoj. Ponosni su roditelji 12-godišnjeg Svena koji ima poteškoće u razvoju. Potkraj ljeta u medijima su vidjeli priču o 10-godišnjoj Doris Bukovini iz Zagreba koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i ne može samostalno hodati. U djevojčici su odmah prepoznali svojeg sina i odlučili joj pomoći. Iako nisu bogati, kupili su joj pomagalo za kretanje vrijedno 55.000 kuna. Krajem rujna Snježana se telefonski čula s Dorisinom majkom Anom Matanović (42) i pozvala ih obje u Švicarsku. Ana u prvi tren nije mogla vjerovati da će potpuni neznanci pomoći njezinoj kćeri te je čak pomislila da je netko možda zafrkava. Nakon prvobitnog šoka spakirale su se i otputovale po "spas" za Doris. Nakon što su se Snježana i Ana posavjetovale s nekoliko stručnjaka, Snježana je Doris kupila neophodno pomagalo.

- Prvih dana bilo joj je teško. Ali sad toliko voli hodati s pomagalom da neće izaći iz njega. Da ne spominjem i sreću kojom zrači kad izađemo u grad i kad si sama kupi nešto u trgovini. Prije nije željela puno izlaziti, sramila se kada bi vidjela da se na cesti osim nje jedino bebe voze u kolicima - priča majka Ana, medicinska sestra.

Kaže da sa svojom plaćom kćeri nikad ne bi mogla kupiti pomagalo te da je donedavnoj neznanki, a sadašnjoj prijateljici, neizmjerno zahvalna. Njihova dobročiniteljica Snježana Blatter u Švicarsku je došla iz Dervente prije 16 godina, tamo se udala i dobila sina Svena. Rodio se kao zdravo dijete, no kad je imao dvije godine, liječnici su mu tijekom operacije dali prejaku narkozu te se danas nalazi u sličnoj situaciji kao njegova nova prijateljica Doris. Pomagalo, koje Doris ima jedina u Hrvatskoj, spasit će je od grčenja mišića te od skraćivanja tetiva, iskakanja kukova i drugih komplikacija. Ovisno o brzini kojom će rasti, odlazit će u Švicarsku na podešavanje. Njezina heroina Snježana financirat će sve troškove putovanja.