Heroji 2006.



DRAGUTIN GOLIK ZMIJA (1953.-2006.)

Potrčao je 2005. za pljačkašima banke u zagrebačkom Drvinju u nakani da ih zaustavi u bijegu. Sustigao ih je, i baš kad ih je planirao srušiti na pod, zapucali su u njega. Metak je Dragutina pogodio u preponu, a zbog teške ozljede pao je u komu. Umro je u Zagrebu od posljedica ranjavanja 26. siječnja 2007. godine. Pljačkašima koji su pucali u njega još se sudi.

OPŠIRNIJE

Riki, idemo ih uhvatiti, viknuo je Dragutin Golik Zmija (52) prijatelju 7. listopada 2005. Brzinom munje izletio je iz kafića Volta na zagrebačkom Drvinju i bez osvrtanja potrčao za dvojicom maskiranih muškaraca, koji su s plijenom iz obližnje Zagrebačke banke bježali niz ulicu. I dok su šokirani gosti kafića i prolaznici nijemo promatrali naoružane pljačkaše kako trče prema automobilu, Dragutin, razvojačeni hrvatski branitelj, bio je ustrajan da ih uhvati. Nije odustao ni kad je jedan od razbojnika zapucao u zrak. Sustigao ih je dok su ulazili u automobil. Pljačkaša koji je nosio vreću s novcem zgrabio je za rame u namjeri da ga baci na pod, no tada je drugi, koji je već ušao u automobilu, ispalio hitac. Metak je Dragutina pogodio u preponu. Teško ranjen pao je na pod. Ozljede su bile toliko teške da je pao u komu. Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine predložilo ga je, zbog izuzetne građanske hrabrosti, za dodjelu odlikovanja "Red hrvatskog trolista". Rođen je u Zagrebu, po struci bravar i do početka Domovinskog rata radio je u tvrtki Končar. Tada se javlja u pričuvni sastav policije.

- Nikome nije rekao da ide u rat - prisjeća se njegov otac, 75-godišnji Stanislav Golik.

Bio je na položajima u Sunji, Pokupskom i na Velebitu. Nakon rata još je neko vrijeme radio u struci, a potom otišao u mirovinu. Za zasluge u ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata.

- Kada god je trebalo uvijek je bio na pomoći. U svakom smo se trenutku mogli osloniti na njega. Uvijek je bio u pokretu. Nedugo prije toga uredio si je stan. Nažalost, neće moći u njemu uživati - kaže otac Stanislav.

Od tog nesretnog petka Dragutinu je potrebna cjelodnevna skrb. Metak koji ga je pogodio razorio je fermoralnu arteriju. Obilno je krvario te je do dolaska Hitne pomoći izgubio puno krvi. Mozak je ostao bez kisika i opskrbe šećerom, zbog čega je teško oštećen živčani sustav. Liječnici su ga dvaput oživljavali.

- On je u tzv. budnoj komi. Budan je, ali nije svjestan ničega oko sebe te se netko stalno mora brinuti za njega - objasnio je dr. Željko Bakran, voditelj Neurološke rehabilitacije u Krapinskim toplicama, gdje je Dragutin sedam mjeseci bio na rehabilitaciji.

Danas je heroj smješten u jednom zagrebačkom Domu za stare i nemoćne. Osim liječnika i osoblja doma, o Dragutinu se brinu 75-godišnji otac i sestre. Dragutinova majka Zlata preminula je prije nekoliko mjeseci, a rođaci kažu da je za nju bila kobna sinova tragedija.

HEROJ U DOMU ZA NEMOĆNE

Smještaj Dragutina Golika Zmije u Domu za stare i nemoćne plaća se iz njegove mirovine, koja iznosi 2600 kuna. Od Ministarstva branitelja, nakon što je stradao, dobili su jednokratnu pomoć, a Grad Zagreb osigurao je specijalna invalidska kolica. Zagrebačka banka, čije je pljačkaše pokušao spriječiti u bijegu s plijenom, otpisala je kredit koji je Dragutin imao u banci i darovala njegovoj obitelji 50.000 kuna.