Heroji 2006.



VOLIMIR MILOŠEVIĆ (54)

Zaton

Iz automobila koji je sletio u more hrabri je vatrogasac spasio mladića. Dvojica prijatelja u starom Yugu u veljači 2006. vozili su se autom od Šibenskog mosta prema Zatonu. Sletjeli su automobilom u more. Vozač je isplivao na površinu, a suvozač je potonuo. Volimir Milošević skočio je u vodu i priključio sajlu na automobil te ga izvukao na površinu. Mladića je oživljavao do dolaska Hitne.

OPŠIRNIJE

U četvrtak navečer, 2. veljače ove godine, Ivan Crnica (18) iz Zatona i njegov prijatelj Luka Blaće (19) iz Danila vozili su se autom od Šibenskog mosta prema Zatonu. Zbog velike brzine na ulazu u mjesto kod Pilina Jaza oko 21.20 sati sletjeli su Yugom u more. Vozač Luka je kroz razbijeni prozor uspio isplivati na površinu, dok je nesretni Ivan ostao zarobljen u automobilu koji je potonuo na dno, na dubinu od dva metra. Ivan danas ne bi bio živ da nije bilo herojstva njegova sumještanina Volimira Miloševića (52), inače dozapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

- Bilo jako hladno i mračno. Yugo je prije slijetanja razbio stup javne rasvjete, tako da se ništa nije vidjelo. Skinuo sam jaknu i skočio u hladno i mutno more. Ništa nisam vidio, osim pozicijskog svjetla na Yugu. Nisam ni znao što radim. Smrzavao sam se i ronio, neuspješno pokušavajući otvoriti vrata. U svom tom metežu netko mi je dodao sajlu, napipao sam branik i zakvačio je - ispričao je Milošević i dodao da su zajedno s njim u hladno more skočili i mještani Krešimir Živković, Željko Ševerdija, Antonijo Martinović i Mladen Cvitan, te da je automobil na obalu golim rukama izvuklo ostalih 15-ak okupljenih mještana.

Do dolaska Hitne pomoći mladića su reanimirali bolničar Tomislav Mrša i stomatolog Zoran Čeović. Sam Ivan Crnica ne sjeća se ničega što se događalo kobne večeri.

- Luka i ja otišli smo se provozati do Hangara. Malo življe smo vozili i u povratku izletjeli iz okuke. Probudio sam se 10 dana kasnije u šibenskoj bolnici. Vjerujem da Milošević govori istinu i da su svi zaslužni za moje spašavanje, ali su meni ipak svi rekli da je on prvi skočio u more. Da je oklijevao koju minutu, danas sigurno ne bih bio živ - rekao je Ivan Crnica.

U Zatonu, mjestu sa 1080 stanovnika, Dobrovoljno vatrogasno društvo je posljednje 52 godine pokretač svih društvenih zbivanja.