Heroji 2006.



NIKOLA NIKOLOV (52)

Fjorini

Spriječio je pljačku banke potukavši se s razbojnikom. ”Stavi sav taj novac ovdje, ovo je pljačka”, povikao je maskirani razbojnik naoružan pištoljem. Nikola Nikolov, poštar u istarskom selu Fjorini, u Erste banci htio je platiti kredit za auto. Razbojnik je u torbu počeo trpati novac na šalteru, ali i Nikolinu ratu za kredit. Nikola je skočio za njim, potrgao mu torbu i potukao se te zadržao razbojnika do dolaska policije.

OPŠIRNIJE

Srce mi nekako nije dalo da me ubije. Bila je to sekunda. Najgore sam se osjećao kad sam mu skinuo crnu vunenu kapu s glave. Bio je to dečko kojeg znam od malih nogu jer njegovim roditeljima u Brtonigli nosim poštu. Svi smo bili u šoku. Tri mjeseca išao sam kod psihijatra, bio na bolovanju, ali nikad se nisam bojao - priča hrabri 50-godišnji Nikola Nikolov iz istarskog sela Fjorini.

U to se selo doselio iz Makedonije, a u Istri živi sa suprugom Lilijanom, kćerima Venerom (18) i Biljanom (26) te sinovima Rajanom (22) i Drenom (24). Nakon što je goloruk svladao prvog naoružanog pljačkaša kojeg mještani Brtonigle pamte, Nikoli su mnogi u selu čestitali, ali tvrdi da mu nitko iz Erste banke nikad nije zahvalio.

- Ušao sam u banku u osam sati ujutro jer sam htio platiti ratu za kredit za auto. Službenica se našalila što sam došao tako rano, a ja sam joj rekao: 'Tko rano rani dvije sreće grabi'. Otvorila su se vrata i maskirani muškarac je povikao: 'Ovo je pljačka'. Kad sam vidio da izgleda kao neki klinac, uzviknuo sam: 'Ajde, klinci, doma! Maškare su prošle! Vidiš da plašiš gospođu!' Nikola kaže da mu još nije bilo jasno, kako nije riječ o šali, pa je ponovno prigovorio kad se pljačkaš približio šalteru uzeti novac.

- Tamo nije dopušteno za nezaposlene - rekao je Nikola razbojniku, ali ubrzo je shvatio da je mladić opasan i odlučan da uzme novac.

- Stavi sav novac ovdje ili ću pucati - zaprijetio je maskirani mladić službenici.

Preko stakla joj je bacio torbu i rekao da počne trpati novac.

- Službenica je trpala kune i kad je došla do eura, gledam ja te šolde i kažem: 'Ajde, dosta ti je!' Razbojnik je uzeo boršu i šolde, ali i moju ratu za kredit. Kroz glavu mi je samo prošlo: 'otkud mi opet šoldi za kredit' i čim se okrenuo, zgrabio sam mu torbu i rastrgao je. Pedesetak tisuća kuna letjelo je na sve strane. Razbjesnio se i stavio mi pištolj na vrat. Bio je hladan - prisjeća se Nikolov.

Naoružanog muškarca uspio je udariti u glavu, oteti mu pištolj i svinuti mu ruku.

- Htio sam vidjeti mu lice. Ražestio se i počeli smo se hrvati. No u banku je ušao prolaznik koji ga je primio, a ja sam mu skinuo kapu. Čim sam vidio njegovo lice, rekao sam: 'Pusti ga! Neka ide gdje hoće' - svjedoči poštar.

Nakon nekoliko mjeseci nazvala ga je majka mladića Marka P. (23), koji je pokušao orobiti banku i rekla: - Nikola, ti si moj heroj, spasio si mi sina, tko zna što bi bilo s njim sad. -

- Njega sam vidio kad sam im nosio poštu, a Marko je došao doma na marendu. Ispričao mi se - kaže Nikola. Marko P. je nedavno postao otac. S

uđenje za pokušaj pljačke premješteno je iz Pule na Općinski sud u Bujama, a Marko P. brani se sa slobode.