Heroji 2006.



MILAN LAKLIJA (49)

Fernandinovac

Granični policajac iz Drave spašava utopljenike. Ni sam ne zna koliko je ljudi u 15 godina rada spasio od sigurne smrti u rijeci. “U takvim situacijama ne pitaš za opasnost, nemam vremena razmišljati”, kaže skromni heroj Milan, pojašnjavajući da je u kriznim situacijama na rijeci važno jedino spasiti nekome život. A ljudski život, najveće dobro, za njega je neprocjenjiv.

OPŠIRNIJE

Dok sam se probio do rijeke, dječak i njegov očuh našli su se u uskom, opasnom i brzom dijelu Drave nedaleko graničnog prijelaza Gola kraj Koprivnice. Rijeka na tom mjestu trga obalu, ruši i nosi vrbe koje su dječaka vrlo lako mogle povući na dno. Morao sam ići s druge strane obale jer čamcem kroz gusto granje drveća nisam mogao. Uspio sam primiti preplašenog dječaka, ali on se nije dao otrgnuti od očuha. Tek kad sam mu objasnio da i očuh ide s nama, stavio sam mu pojas za spašavanje i odnio ga na obalu. Bio je užasno potresen, šokiran - priča 47-godišnji granični policajac Milan Laklija, otac četvero djece, koji je 11-godišnjeg Ronalda Banjoija i Lajosa Sabu spasio od utapanja. Koliko je života iz nepredvidljive Drave u svojih 15 godina rada spasio, ni sam se, kaže, ne sjeća.

- Prvi sam put u 10 godina sa suprugom bio na godišnjem odmoru, kad mi je zazvonio mobitel. Bio je to kolega iz postaje kojem je ribič dojavio da je čuo zapomaganje iz Drave - sjeća se policajac.

Dječak se još držao za granje kad je Laklija stigao, a s brzom rijekom borio se već pola sata. - Bojao sam se da će se pustiti i završiti u zagrljaju rijeke. Iza njega se nalazila velika nakupina grana. Srećom, uspio sam ih spasiti i samo mi je to bitno. U takvim situacijama ne pitaš za opasnost, nemam vremena razmišljati - kaže Laklija. Mađarski državljanin Lajos Sabo svom je posinku Ronaldu Banjoiju htio pokazati ljepotu Drave pa je dječaka odveo na vožnju čamcem. Navjerojatnije se dječak poskliznuo i pao u hladnu i hirovitu Dravu, koja ga je odmah počela nositi. Preplašeni Lajos bacio se u vodu pokušavši spasiti dječaka, ali Ronald je zapeo u granje, a njihovo dozivanje u pomoć, srećom, začuo je ribič na hrvatskoj strani rijeke. Ubrzo je svojim čamcem stigao policajac Milan Laklija, koji je uplašenog dječaka i očuha izvukao iz hirovite rijeke i odvezao kući u Mađarsku. Laklija je iz Drave samo u posljednjih nekoliko godina uspio spasiti mađarsku turisticu i još jednog mađarskog državljanina te djevojčicu koja se na kupanju počela utapati. Nakon naporne 12-satne smjene u graničnoj policiji, Laklija se posvećuje svojoj drugoj ljubavi. Farmi u Ferdinadovcu kraj Koprivnice na kojoj uzgaja 40 krava i ekoturizmu. Obitelj Laklija svojim kravama pušta klasičnu glazbu, posebice Mozarta, pa sretne životinje zauzvrat daju 10 posto više mlijeka jer im glazba, kažu, smanjuje stres.

KAKO SMO RIBIČA IZVUKLI IZ DRAVE

Samo nekoliko mjeseci poslije tog spašavanja policajac Milan Laklija ponovno sudjeluje u akciji izvlačenja pothlađenog ribiča koji je slučajno pao u Dravu.

- Ribič je malo popio pa mu se prevrnuo čamac i rijeka ga je nosila dva sata. Nazvao me prijatelj koji je bio u ribolovu i rekao da je vidio čovjeka kako se utapa u hladnoj Dravi. Nažalost, bio sam u Iloku pa sam pozvao Hitnu i kolege iz moje postaje u Goli, koji su ga uspjeli izvući, reanimirati i spasiti mu život.