Heroji 2006.



ENIS BEŠLAGIĆ (33)

Sarajevo

Poznati glumac spasio je iz požara susjede u Sarajevu, a zatim im platio obnovu kuće. Sredinom 2006. godine Enisa Bešlagića iz sna je prenuo lom stakla i vrisak. Pogledavši kroz prozor, vidio je da iz susjedove kuće suklja vatra. Skočio je i iz plamena izvukao susjeda, njegovu suprugu i dijete. Vatrogasci su stigli prekasno i od kuće je ostalo samo zgarište. Bešlagić je bez razmišljanja dao 15.000 eura za obnovu kuće.

OPŠIRNIJE

Probudilo me pucanje stakala. Vani je padala kišica, a kad je moja supruga otvorila vrata, vidjela je kako suklja golemi crni dim i plamen iz Avdalićeva prizemlja. Sve je gorjelo, priča glumac Enis Bešlagić, koji je svoga prvog susjeda Dragana Avdalića, njegovu suprugu i sina prije šest mjeseci spasio iz buktinje.

- Bilo je pola osam ujutro i Dragan je taman na posao ispratio starijeg sina Borisa koji u toj obitelji jedini radi - kaže popularni Šemso iz "Naše male klinike".

Avdalići i Bešlagići žive u Sarajevu.

- Dragan se vratio prileći i nije ni vidio da se zapalio produžni kabel. Vatra je zahvatila namještaj, pa vrata. Nastala je frka, strka - rekao je Enis.

Počele su scene iz filma 'Gori vatra' gdje je igrao vatrogasca, a da će i sam to postati, nije ni sanjao. Stanari su se preplašili eksplozije plina, pa su djecu maknuli od požara.

- Vatra je rastapala radijatore, nastalo je ludilo. U nekoliko minuta nestala im je kuća, uspomene... Dragan je još u ratu ostao bez krova nad glavom. Tada je otišao raditi u Njemačku, zaradio je za obnovu, i sad kad ima 53 godine, tko zna koji put ostane bez svega. Oni žive od jedne plaće i kuću sami ne bi mogli obnoviti. Dragan je rekao da više nema ni snage ni volje za novi početak. Dok su stigli vatrogasci, ostalo je samo zgarište - priča Bešlagić.

Tada im je Enis obećao da će on sve pokušati srediti. Našao se s prijateljem Nešadom Tinjićem koji je vlasnik jedne tvrtke i on je dao 15.000 eura za obnovu kuće, koje Tinjić nikad nije upoznao.

- Znam da ne mogu biti Majka Tereza i svima pomoći. Onaj gore mi nekako pomaže da vidim kome je pomoć zaista potrebna. Tinjić nije morao suosjećati s mojim susjedom, a ipak je to učinio. Kroz to djelo shvatio sam koliko je on velik i dobar čovjek jer je pomogao od srca - smatra Enis.

Kad je Dragan to vidio rekao je: - Djeco draga, mislio sam da više ne postoji prijateljstvo bez interesa, ali sam se očito prevario. -