Heroji 2007.



RUŽICA HORVAT (29)

Zagreb

Velika želja za životom i ljubav prema djeci omogućili su joj da tijekom treće trudnoće podnese kompliciranu operaciju srca. Liječnici su joj savjetovali da pobaci, no Ružica Horvat nije željela ni čuti. Nije smjela piti lijekove ni ići na rendgen. Operirali su je uz kontrolu ultrazvuka. Hrabra majka stoički je podnosila bolove i otrpjela sve neugodnosti. Ubrzo je na svijet stigla najveća nagrada - zdravi sinčić.

OPŠIRNIJE

Još kao djevojčica imala je problema sa srcem, ali tada to nitko nije znao. Ulaskom u pubertet te smetnje predstavljale su sve veći problem i Zagrepčanka Ružica Horvat (28) već je bila srednjoškolka kad su joj liječnici dijagnosticirali smetnje na srcu. U veljači ove godine, kad je njezino treće dijete bilo na putu, saznala je da mora na hitnu operaciju srca jer ono nije moglo izdržati novi porod. Liječnici KB-a Dubrava u Zagrebu morali su ugraditi pacemaker.

- Bila je to prva takva operacija u nas. Naime, kako je Ružica bila trudna, nismo je izlagali rendgenu zbog djeteta pa smo je operirali pod kontrolom ultrazvuka - rekao je dr. Mijo Bergovec, predstojnik klinike za kardiologiju KB-a Dubrava.

Dok se pripremala za operaciju, Ružica zbog trudnoće nije smjela primati nikakve lijekove koji su mogli naštetiti djetetu. Sve boli i noćne nesanice morala je prolaziti posve sama, u svojoj sobi. - Leon se rodio prije tri mjeseca u Petrovoj bolnici u Zagrebu, tjedan dana prije predviđenog, ali, na sreću, nije bilo nikakvih problema.

- Rodila sam za pola sata, i to prirodnim putem, a mali je potpuno zdrav. Bio je težak 2670 grama i dugačak 50 centimetara - rekla je mama Ružica.

Prinovu u obitelji Horvat kod kuće su nestrpljivo čekali tata Miroslav (30), sin Ivan (6) i kći Tea (4).

- Cijelo vrijeme razmišljala sam i o njima, bilo mi je teško jer Miroslav je morao voditi računa o svemu, a uz sve to, oboje smo nezaposleni i voljela bih da se to zna, jer možda nam netko pomogne - ispričala je Ružica.

Ona će u ožujku iduće godine morati na još jednu, kako se nada, posljednju operaciju srca. U istoj bolnici liječnici će joj ugraditi dvokomorni elektrostimulator srca koji, za razliku od sadašnjeg, ima još jednu elektrodu, a i pouzdaniji je. Ovaj put sve bi trebalo proći jednostavnije, jer će je operirati kao i svakog drugog pacijenta - uz pomoć rendgena.

- Ne bojim se ja operacije, samo se nadam da neću opet biti mjesec dana u bolnici. Znate, tamo se ne daju otvoriti prozori, a mjesec dana bez pravog zraka je zaista dugo - kaže Ružica.

Dodaje kako ima puno povjerenja u supruga Miroslava, kojega ostavlja s troje djece.

- Jedva čekam da se vrati - priznaje Miro.

Liječnik Mijo Bergovec rekao je da će Ružica u bolnici ostati samo tjedan dana i nakon toga moći će kući. Ona se nada da će joj to biti posljednja operacija i da će napokon moći normalno živjeti bez straha.