Heroji 2007.



VINKO LEKO (13)

Zagreb

U opasnoj igri prijatelj se zapalio, a Vinko ga je uspio ugasiti i tako mu spasiti život. Dječaci su pronašli bocu nitrorazrjeđivača. U igri sa šibicama, tekućina je planula te zahvatila jaknu, ruke i lice Vinkova prijatelja. Vinko ga je srušio na zemlju i počeo gasiti rukama. Vinko je prošao s manjim opeklinama, no njegov prijatelj i danas se liječi od posljedica.

OPŠIRNIJE

Dječaci su se igrali u jednoj od drvenih kućica na igralištu dječjeg vrtića u zagrebačkom kvartu Sopot. Vinko Leko (12) i Krešimir Kihalić, njegov prijatelj iz razreda, pronašli su bocu nitrorazrjeđivača, a Krešo se odlučio zabaviti. Uzeo je šibice. Zapalio bi jednu, a zatim na nju nalio razrjeđivač. U samo nekoliko sekundi zahvatio ga je plamen. Gorjeli su njegova jakna, ruke i lice. Oboje su istrčali iz kućice, ali Krešimir se pri izlasku udario u glavu.

- Odmah sam vidio da nešto moram učiniti. Budući da često gledam kriminalističke serije, osobito 'Istragu’ i 'FBI’, već sam vidio kako treba gasiti ljude kad su u plamenu. Na žalost, nisam se odmah sjetio skinuti jaknu i gasiti je njome pa sam ga počeo gasiti rukama. Gurnuo sam ga na zemlju i bilo me strah. Uspio sam i pritom se i sam opekao - rekao nam je Vinko.

Njegov prijatelj Krešimir bio je u jako lošem stanju. Sva je sreća da je u to vrijeme ulicom prolazila njegova baka, koja ga je s Vinkom dovela do kuće pa je Krešo bio prebačen u bolnicu na intenzivnu skrb. Vinko ga je posjetio čim su mu dopustili liječnici. Njemu su na njegovu herojskom činu sljedećeg dana čestitali svi profesori i učenici u školi. Tada je išao u šesti razred osnovne škole, a sada je već veliki i popularni sedmaš. I danas su on i Krešo dobri prijatelji, često se čuju i zajedno uče. Majka Biljana ponosna je na svoga hrabrog sina, koji priznaje da mu je ovaj događaj zauvijek promijenio život te da na svaku igru više ne gleda jednako. Oprez je sada na prvome mjestu...