Heroji 2007.



ANTONIO (14) i ANTONELA (13) MLADECKI

Zagreb

Vrativši se kući iz škole, zatekli su majku u trudovima. Sestrica Lea žurila se doći na svijet i nije bilo vremena za odlazak u bolnicu ili čekanje liječnika Hitne pomoći. Uz upute prisebne majke, tinejdžeri su je porodili. Antonela je nožem prerezala pupčanu vrpcu, a Antonio je bebu umotao u plahtu i odnio je u topli dnevni boravak. Tek su tada pozvali Hitnu. Porođaj je prošao bez komplikacija, a Lea se rodila zdrava.

OPŠIRNIJE

Brat Antonio i sestra Antonela Mladecki iz Brezovice kraj Zagreba taman su ulazili u kuću. Toplinu doma zaledio je šok!

- Nikad to nećemo zaboraviti. Čuli smo jauke naše mame Danijele. Glasovi su dopirali iz kupaonice i išli smo pogledati što je. Mama je ležala u kadi punoj vode, bila je crvena i shvatili smo da rađa. Znali smo da nam dolazi sestrica Lea, ali to je bilo četiri tjedna prije vremena - pojašnjavaju brat i sestra.

Njihova majka je baš taj dan spremala stvari jer su se trebali preseliti u drugi stan. Zbog toga jer nije bila prijavljena na poslu na kojem je radila i nije imala zdravstveno osiguranje te nije mogla pozvati Hitnu pomo. Prvo što je Danijela rekla djeci bilo je da se ne plaše nego da joj pomognu. Žena se mogla osloniti samo na svoje tinejdžere jer u kući nije bilo nikoga. Umirivala ih je tako da im je govorila što i kako trebaju raditi.

- Bili su pažljivi i dobri pomagači - prisjeća se Danijela.

Porod je trajao samo dva sata, a kad je mala Lea došla na svijet, majka je Antoneli rekla da nožem prereže pupčanu vrpcu. Stariji brat u tom je trenu sestricu umotao u plahtu i odnio je u topli dnevni boravak. Nakon što su hrabra djeca pomogla majci pri porođaju sestrice, otišla su do susjede odakle su pozvali Hitnu pomoć. Leu su potom prevezli u bolnicu u Petrovoj i tamo su je pregledali liječnici, koji su utvrdili da je porođaj prošao bez ikakvih problema. Brat i sestra dobili su i nagradu ‘Ni pet ni šest’ Plavog telefona.