Heroji 2008.



STIPE KOVAČIĆ (18) i IVAN POLANC (19)

Lokva Rogoznica

Vidjevši nepromišljeni njemački bračni par kako se utapa u podivljalom moru, Stipe je bez razmišljanja skočio u vodu i počeo ih izvlačiti. Prolazeći plažom, Ivan je vidio što se događa na moru i odmah se bacio u vodu kako bi pomogao. Spašavajući živote turista mladići su se i sami ozlijedili na oštrim stijenama, no zanemarili su bol.

OPŠIRNIJE

U kampu u Lokvi Rogoznici kraj Omiša u lipnju su odsjeli njemački turisti Dieter Posner (54) i njegova supruga Barbara Meyer (54). Unatoč jakom jugu i velikim valovima otišli su se okupati. Podcijenili su snagu mora i ubrzo se našli usred noćne more. Valovi su ih malo bacali prema stijenama, malo udaljavali od obale. Nisu mogli izaći. Konobar Stipe Kovačić (18) baš je kuhao kavu za goste obližnjeg lokala u kojem radi.

- Začuo sam kupače s plaže kako zovu u pomoć i odmah sam potrčao prema paru koji se utapao - prisjetio se Stipe.

Bez razmišljanja je odjeven skočio u olujno more i zaplivao prema besvjesnoj Barbari, koja je tonula. Zaronio je, izvukao je na površinu i smjestio na plutače. Zatim je zaplivao prema Dieteru, kojeg su valovi bacali na oštre stijene. Uspio je uhvatiti muškarca teškog 130 kg i uz pomoć valova izvući ga na obalu. Tada je stigao Ivan Polanc (19). Mladići su se bacili u more kako bi onemoćalu Barbaru od plutača dovukli do obale.

- Ti turisti nam se nikad nisu javili ni zahvalili, ali nema veze - kažu simpatični momci.

Dodaju kako bi ih cijeli život grizla savjest da tada nisu pomogli ljudima u nevolji.

I SAMI SU SE OZLIJEDILI

Neoprezni Nijemci s vjetrom i valovima borili su se oko pola sata prije nego što su došli spasitelji Stipe i Ivan. Turisti su bili potpuno iscrpljeni te pri spašavanju nisu mogli puno pomoći. Izvlačeći ih iz mora, na oštrim stijenama i kamenju Stipe i Ivan zadobili su ogrebotine po rukama.