Heroji 2008.



GRGO ŠULENTA (63)

Makarska

Noćni portir u hotelu Biokovka vidio je kako vatra suklja iz sobe nepokretnog gosta invalida. Utrčao je u sobu, a vatra je već zahvatila čovjekove noge. Ne znajući kako bi ga izvukao, Grgo ga je smjestio na stolac koji je stajao pokraj kreveta. Stolac s gostom je zatim izvukao u hodnik gdje su mu kolege pomogli iznijeti ga iz zgrade.

OPŠIRNIJE

Bila je sredina srpnja, oko 5 sati. Javili su mi s recepcije da se uključio alarm u sobi u depadansu. Čim sam otvorio vrata, u sobi je planulo. Vidio sam nepomičnog Jurgena na krevetu, a vatra mu je već zahvatila noge. Znao sam da nemam vremena pozvati pomoć. Zgrabio sam stolac i primaknuo ga krevetu. Jurgena, inače stopostotnog invalida, uhvatio sam ispod ruke i uspio ga posjesti. Odvukao sam ga do pola sobe, ali zbog dima više nisam mogao izdržati. Izletio sam u hodnik, uhvatio zraka i krenuo natrag po njega, prepričao je dramatično spašavanje noćni portir makarskog hotela Biokovka Grgo Šulenta (63) iz Drašnica kraj Makarske. Uspio je iz sobe izvući Jurgena Petha (56), Nijemca koji u hotelu živi 14 godina. Kao pripadnik HVO-a Peth je u Domovinskom ratu ostao bez ruke, ozlijedio je oko i ima gelere po cijelom tijelu. Ima hrvatsko državljanstvo i mirovinu, a zbog neriješenoga stambenog pitanja bio je smješten u hotelu Biokovka.

- Nije tu bilo puno razmišljanja. Reagirao sam isključivo srcem i opet bih to učinio - rekao je Šulenta.

Pethu su opečena stopala i još se liječi na Odjelu plastične kirurgije u Splitu.

NAJVIŠE BRINUO ZA KOSU

Jurgen Peth u požaru je mogao poginuti, no zahvaljujući prisebnom Grgi, prošao je s opeklinama stopala. Najviše se brinuo, prisjetio se Grgo, da mu vatra ne dohvati dugačku kosu. Požar je, nažalost, izazvao vlastitim nemarom. Neugašeni opušak zapalio je madrac na kojem je ležao.