Heroji 2008.



TIHOMIR JURATOVIĆ (30)

Zagreb

Vidjevši utopljenicu u Savi, hrabri policajac uz pomoć kolega spustio se užetom u hladnu i blatnjavu vodu. Nesretnoj ženi glava je bila pod vodom i već je klonula. Hrabri Tihomir čvrsto ju je obuhvatio i izvukao iz vode. Nekoliko mjeseci poslije odbio je primiti mito nesavjesnog vozača kojeg je zaustavio zbog prekršaja.

OPŠIRNIJE

Nisam razmišljao ni trenutka. Sava je bila brza i hladna, a ona je već bila klonula. Dio glave već joj je bio pod vodom, prisjetio se policajac Tihomir Juratović (30) iz policijske postaje Trešnjevka u Zagrebu. Sredinom travnja njemu i kolegi u ophodnji dojavili su da se žena bacila u Savu sa zagrebačkog Jadranskog mosta. Rijeka ju je nosila oko 200 metara. Uspjela se uhvatiti za grmlje uz obalu.

- Ona se jednom rukom držala za grmlje, a drugom za uže koje su joj bacili. Zaključili smo da bi bilo najjednostavnije da netko uđe u vodu i izvuče je - prisjetio se Tihomir.

Težak zadatak zapao je upravo njega. Uzeo je dva užeta duga deset metara, zavezao ih oko pasa te je bez oklijevanja ušao u ledenu vodu.

- Ušao sam do pazuha, primio je objema rukama i, uz pomoć kolega, izvukao na obalu. Nije bilo lako jer nije pokazivala želju da nam pomogne - kaže Tihomir i dodaje da im nakon spašavanja nije ni zahvalila.

Nije očekivao nagradu, kaže on, jer je samo radio svoj posao. Osim zbog hrabrosti, našu nagradu zaslužio je i zbog nepotkupljivosti. U kolovozu je odbio uzeti mito od vozača kojeg je zaustavio zbog prometnog prekršaja.

KOLEGE: UVIJEK POMAŽE

On mi je jedan od najdražih kolega. Kad god bilo što treba, ne moraš ga ni zvati, on je odmah tu. Uvijek spreman pomoći, opisala je Tihomira policajka Sanela Šarić. Slobodno vrijeme Tihomir Juratović uglavnom provodi s 9-godišnjom kćerkicom. Kaže da su mu hobiji motori i ribolov.