Heroji 2010.



IVANA PARLOV (29)

Imotski

Mladu misionarku u Africi duboko je potresla sudbina djece koja su ondje ostala bez roditelja. Kako bi im pomogla, skupila je novac i organizirala izgradu prvog hrvatskog Doma za napuštenu djecu u Tanzaniji...

OPŠIRNIJE

Veliko srce mlade misionarke Ivane Parlov, Imoćanke koja je u tanzanijskom gradu Songei prošlog ljeta nakon svega četiri mjeseca izgradila prvo hrvatsko sirotište Sv. Ante, rijedak je primjer humanosti i dobročinstva za najmlađe, od svih napuštene djece. Potaknuta životom i djelom Majke Terezije, te misionarskim križem oko vrata kojeg joj je darovao svećenik don Mladen Parlov u kolovozu 2007. Ivana prvi put napušta svoju domovinu Hrvatsku i odlazi u nepoznato. Kuće od blata, glad i neimaština na Ivanu su djelovali zastrašujuće.

- Bila sam svjesna da toj djeci treba pomoći, ne samo da su bili gladni i bosi već su od raznih zaraznih bolesti, onako neishranjeni umirali, priča nam Ivana.

U školi je predavala engleski jezik i obilazila tanzanijska sela i pomagala stanovništvu. Duboko su je dirnule sudbine mališana čiji su roditelji umrli zbog side ili drugih bolesti. Ideja o prvom hrvatskom sirotištu za takvu djecu rodila se u sekundi. Za samo nekoliko mjeseci uz pomoć naših ljudi Ivana je prikupila više od 750.000 kuna. Za samo četiri mjeseca dom je bio gotov. Ondje su smjestili prvih 50 mališana koji nikada nisu imali krov nad glavom.

VRATILA SE U HRVATSKU, NO SRCE JE OSTAVILA U TANZANIJI

Nakon izgradnje doma Ivana, profesorica engleskog, vratila se u Hrvatsku. Radi u školi u Kutini. No srce misionarke i dalje snuje kako pomoći najugroženijima u zemlji gdje siromašna djeca ne žive čak ni u improviziranim kućicama od blata.