Heroji 2010.



SLAVICA KANIĆ DETELIĆ (84)

ZAGREB

Vidjevši da u njezinoj rodnoj Maloj Mlaki kraj Velike Gorice nema dječjeg vrtića, a roditelji mališane voze u Zagreb, baka Slavica darovala je novac za izgradnju...

OPŠIRNIJE

Na sebi šparam, a drugima dajem. No nije mi žao. Novac sam čuvala u banci i kad su počeli graditi vrtić

dala ga, sa smješkom kaže Slavica Kanić Detelić (84). Zagrebačka dobrotvorka donirala je 364.544,22 kune za izgradnju vrtića u rodnoj Maloj Mlaki, a počeli su ga graditi na njen priijedlog. Tim činom olakšala je život brojnim roditeljima koji svoju djecu više ne moraju voditi u desetak kilometara udaljen Novi Zagreb. S Gradom je lani u srpnju potpisala ugovor o donaciji te je položen kamen temeljac, a već u siječnju vrtićem su trčkarala djeca. Kako i dolikuje kumi vrtića, Slavica je dobila i ploču sa svojim imenom, a novac koji je dala bio je dostatan da se uredi igralište i okoliš vrtića. Prvu donaciju darovala je Zagrebu 1964. nakon velike poplave, a nije zaboravila ni gardiste 1991. godine, Crveni križ... Kako sama ne može imati djece, na njih je posebno osjetljiva, te je 1974. novac poklonila za gradnju kirurgije u Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Život je nije mazio. Od posljedica ranjavanja u partizanima imala je tri operacije, a osim angine pektoris koja joj je dijagnosticirana još '72. godine izliječila se od dva karcinoma koje su liječnici na vrijeme primjetili i uklonili.

BAKA SLAVICA NEUMORNO OKO SEBE SIJE DOBROTU

Unatoč visokim godinama, ova vitalna starica ne miruje ni sekunde. Nije joj teško svakodnevno obilaziti bar jednog od starih antifašista u njenom zagrebačkom susjedstvu. Sami su i nemoćni, kaže, pa im rado dolazi makar samo na razgovor.