Heroji 2011.



FRIZERKE IZ ZAGREBA

Besplatna frizura

Cijena za najmoderniju frizuru u gradu u dva zagrebačka frizerska salona je zadovoljan osmijeh na licu mališana koje život nije mnogo mazio niti im je davao razloga da se često smiju

OPŠIRNIJE

Odrasla sam bez oca i razumijem djecu koja kroz život prolaze bez roditelja. Znam da tete o njima dobro brinu, ali roditelje nitko ne može zamijeniti. Zato volim dolaziti među njih, vidjeti ih uzbuđene. Nemam novac da im pomažem, imam samo svojih deset prstiju. S njima činim koliko mogu, skromna je Marija Tašić (21), prvakinja svijeta u friziranju u Chicagu 2008. Sa svojom šeficom Anom Markovinović Žižanović (55), vlasnicom salona ‘Toni’, jedanput na mjesec odlazi u domove za nezbrinutu djecu u okolici Zagreba. Dječje domove obilaze već četiri godine i kad su frizure u pitanju, besplatno ispunjavaju svaku dječju želju.

- Nekad mi se srce stegne kad ih vidim tako male, a same. U jednom sam domu šišala četvero braće i sestara koji su ostali bez roditelja. Puno je takvih tužnih priča i čovjeku uvijek bude teško - dodaje Ana. Slična je priča Biljane Svaline (31), vlasnice salona Tonček i Točkica. Na šišanje, masažu vlasišta ili feniranje dolaze joj djeca iz doma u Nazorovoj.

- Čim uđu, mališani prostoriju napune pozitivnom energijom. S djecom treba puno strpljenja, no uvijek je veselo kad dođu - priča Biljana koja je salon uredila po dječjem ukusu. Zidove krase veseli likovi iz animiranih filmova. Mališani mogu listati slikovnice ili dobiti bombon ili slasticu dok čekaju svoj red.

- Ja ovo sve radim iz ljubavi. Djeca dolaze jedanput na mjesec, a ja ih samo malo tetošim i mazim - zaključuje Biljana.

VLASNICE OBA SALONA VEĆ DUGO VOLONTIRAJU

Biljana već pet godina besplatno frizira mališane iz Nazorove. Ana je za vrijeme rata po bolnicama i hotelima besplatno šišala prognanike. Prije četri godine počela je obilaziti dječje domove u okolici Zagreba.