Heroji 2012.



MARIJAN FILIPOVIĆ

Uspješnu tvrtku je dao gradu i svojim radnicima

Najveći prerađivač drveta u Čabru poželio je da se njegov kraj razvija i raste u budućnosti, pa je cjelokupni imetak namijenio upravo tome

OPŠIRNIJE

Kralj drvne industrije sav svoj imetak, tvrtku vrijednu više od 750 milijuna kuna, darovao je.

Marijan Filipović iz Čabra u prosincu je svoju tvrtku ostavio zakladi koju će voditi žitelji i radnici njegovog poduzeća.

- Sve što sam stvarao, stvarao sam u suradnji sa žiteljima ovoga kraja i stalno me prožimala želja da im se na adekvatan način odužim, za sva dobra djela koja su mi pružili u ovih proteklih 60 godina moga boravka u ovome kraju - rekao je Marijan Filipović objavljujući kako većinu svog imetka ostavlja Zakladi Marijan Filipović. 

Drvni div Finvestcorp iz Čabra najveći je prerađivač drveta na području bivše Jugoslavije, a najveće koncesije na šume ima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Filipović je istaknuo da se vrijednost njegove zaklade ne može umanjivati, nego samo povećavati. Uvjeren je da će ljudi koji budu njome upravljali stvoriti nove vrijednosti i Zakladu podići na puno veću razinu. Filipović se prije nekoliko godina povukao s glavne pozicije svog poduzeća i menadžerski posao ostavio sinu. No, ovog ljeta, smjenio je sina s te funkcije i na to mjesto postavio gradonačelnika Čabra.

- Ja sam uvijek u životu bio hazarder, donosio sam odluke, koje mi nisu odobravali, no poslije su se pokazale ispravnima. U poslu nema emocija. Kaže poslovica: ,,Družba je družba, a služba je služba!“ - komentirao je biznismen odluku o smjenjivanju sina s čelne funkcije i dodao kako u svim važnim odlukama ima podršku cijele svoje obitelji.

POČEO JE OD NULE KAO MLADIĆ OD SAMO 17 GODINA

Filipović je sa tri konja u Čabar došao iz Travnika u BiH kada je imao 17 godina. 

- Putovao sam sedam dana. Dok su ostali na leđima nosili drva iz šume, ja sam sa svojim konjima iznosio po pola metra drva - prisjetio se skromnih početaka.