Heroji 2012.



OBITELJ BAŽDAR

Bolesnoj djeci darovala je iznos od 350.000 kn

Obitelji Baždar HZZO je za liječenje kćeri dao 350.000 kuna, no oni su trošak namirili humanitarnim akcijama. Zato su novac HZZO-a dali drugima

OPŠIRNIJE

Malena Nikol je ozdravila zahvaljujući dobrim ljudima koji su platili njezinu operaciju. Obitelj je zato pomogla drugim mališanima.

Karlovčanka Nikol Tomičić (12) u Beču je krajem 2011. uspješno operirala tumor. Djevojčica je oboljela od aneurizmatične ciste kostiju zdjelice.

Liječnici su tvrdili da je operaciju nemoguće izvesti, jer bi je mogla ubiti. Nakon crnih prognoza hrabra majka Irena Baždar i očuh Žarko pomoć su potražili u inozemstvu. Pronašli su liječnika koji ju je pristao operirati, no to je trebalo platiti oko 51 tisuću eura. Problem je nastao kada hrvatski liječnici nisu htjeli potpisati zahtjev HZZO-u da se odobre sredstva za operaciju. Čuvši za sudbinu djevojčice stvari su same krenule i građani su počeli prikupljati novac i organizirati humanitarne akcije za liječenje djevojčice.

Uključili su se ljudi iz cijele zemlje. U međuvremenu je i HZZO odobrio sredstva i obitelj Baždar je nakon uspješno obavljene operacije odlučila 350 tisuća kuna darovati 23 obitelji diljem zemlje, te udrugama, školi, umirovljenicima, dok je najviše novca dala za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj.

- Ja nisam dala svoj novac, taj je novac bio od viška koji se prikuplja za liječenje moje Nikol. Vjerujem u Boga i vjerujem da će čuvati Nikol, te da se bolest neće vratiti - kazala je skromna mama Irena.

Nitko se ne bi bunio da su sve zadržali za sebe, no ova plemenita obitelj bila je složna što učiniti. Htjeli su nastaviti krug dobrote u kojem su i sami osjetili što znači primiti i dati.

NIKOL SE SPASILA PA SU HTJELI USREĆITI DRUGE

Kada bih vidjela umirovljenika da kopa po kanti dala bih mu novac. Htjela sam ga dati najpotrebitijima, nisam se bazirala samo na oboljele već i na neimaštinu. Da netko nije imao cipele kupila bih mu ih - kaže Irena.