Heroji 2014.



boris tomaš, ivan pavičić

Smislili su aplikaciju za djecu s autizmom i sve darivatelje krvi

Mladi Varaždinci smislili su kako bolnica hitno može doći do darivatelja krvi, a u Splitu su našli način kako da djeca s autizmom lakše nauče vještine

OPŠIRNIJE

Računalni programeri u Varaždinu i u Splitu iskoristili su znanje kako bi pomogli najranjivijim članovima društva.

Splićani Ivan Pavičić (24), Luka Vidačak (25), Marko Marinović (23), Ivan Božić (24) i njihov mentor Marko Matijević (29) započeli su rad na AuThink-u krajem 2012. godine.

- Odlučili smo napraviti sustav pomoću kojeg bi djeca s autizmom lakše učila i usput se zabavila - kaže Ivan Pavičić.

Uložili su mjesece rada, a surađivali su sa stručnjacima iz Centra za autizam. Njihov sustav AuThink danas je u uporabi.

Studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Krunoslav Domić, Igor Rinkovec, Alen Huskanović, Tomislav Jelčić i Armin Vrević na čelu sa asistentom i istraživačem Borisom Tomašem smislili su aplikaciju za doniranje krvi.

- Napravili smo dva rješenja, mobilnu aplikaciju za same donore i web aplikaciju za institucije. Donori koji žele donirati krv, našu aplikaciju mogu instalirati na mobitel i tako doznati najbliže mjesto gdje mogu donirati krv - objašnjava Krunoslav Domić.

Uz pomoć web aplikacija institucije same vode evidenciju o donacijama i zalihama krvi, a u slučaju potrebe mogu pozvati donore. Aplikaciju će svima ponuditi potpuno besplatno.

Uče o bojama i zvukovima te svakodnevnim situacijama

AuThink je koncipiran tako da djeci prikazuje određene vježbe i zadatke koje oni moraju završiti. Tako, primjerice, moraju spajati boje ili razne zvukove koje čuju u vježbi. Sve to pomaže djeci s autizom da razviju određene životne vještine koje su im važne u svakodnevici.

Ideja o aplikaciji za darivatelje krvi pojavila se na ljetovanju

Radeći u inozemstvu, Boris Tomaš pomislio je kako bi volio darovati krv, ali nije znao gdje bi se kao stranac obratio. Zato je smislio ovu aplikaciju.

- Našom aplikacijom ćemo pokriti inozemstvo i sve platforme. Moći će se prevesti na bilo koji jezik - objasnio je Boris Tomaš.