Heroji 2015.Mateo Holjevac

Judaš Mateo (12) s Downom osvaja medalje

Mateo iz Duga Rese osvaja medalje u džudu unatoč teškim prognozama i leukemiji koju je prebolio kao beba. Neustrašivo ulazi u borbe i nerijetko pobjeđuje

OPŠIRNIJE

Želim crni pojas, a kad budem velik, bit ću prvak, odlučno je rekao Mateo Holjevac (12) iz Duga Rese, jedini u Hrvatskoj s Downovim sindromom koji se natječe u džudu.

Mateo je ponosni vlasnik žutog pojasa koji je polagao redovitim putem. Na ravnopravnim natjecanjima osvojio je već i nekoliko medalja. Ponos je roditelja, ali i Judo kluba Duga Resa koji je uspio prikupiti novac kako bi Mateo otputovao na prvenstvo Europe s down sindromom u judu u St. Petersburgu u Rusiji u prosincu. S natjecanja se vratio s brončanom medaljom!

Nevjerojatni Mateo već tri godine pomiče granice, iako po rođenju prognoze nisu bile dobre. Nakon prvotnog šoka i otkrića Downova sindroma, roditelji su saznali da ima i leukemiju. Upitno je bilo hoće li preživjeti. Rekli su im da, ako i preživi, možda neće hodati, a do godine dana nosio je i slušni aparat.

No Mateo je odlučio dobiti sve bitke. Leukemiju je preživio, s godinu dana dobio je sluh, s dvije je prohodao i od tada ne staje. S četiri je naučio voziti bicikl, igra nogomet, stolni tenis, išao je u redoviti vrtić, a danas uz pomoć asistenta redovito pohađa 4. razred. No najveća ljubav mu je džudo. Iako u razvoju zaostaje za vršnjacima i za glavu je niži, Mateu to nije prepreka. Neustrašivo ulazi u borbe i nerijetko pobjeđuje. Osim sportskog duha, Mateo oko sebe širi bezgraničnu ljubav. Omiljen je među prijateljima, a najviše ljubavi i sreće pruža mami Aniti i tati Miri, te bratu Luki i sestri Antoneli, koji također treniraju džudo.

- Mateo je jako vrijedan i samostalan. Čitav život ide kod fizijatra, na terapijsko jahanje, plivanje... Stalno je u pokretu, a kod kuće najradije slaže drva - kaže majka Anita.

Dodala je i kako danas ima fantastičnu motoriku, a otkako trenira džudo postao je čvršći i popravio mu se govor.

- Ne bojim se. Jako puno vježbam i slušam trenera kojega puno volim - govori Mateo i trči dalje nastaviti s treningom.

Pred Mateom su veliki planovi

Trener za njega ima velike planove. Planira ga voditi na Olimpijske igre djece s Downom u Los Angelesu, kojima je pokrovitelj predsjednik Barack Obama.