Heroji 2015.



Senja Majnović

Pronašla kuvertu punu eura i vratila je vlasniku

Novcem koji je Senja vratila Ilija uzdržava svoju obitelj te siromašni par izbjeglica o kojima skrbi

OPŠIRNIJE

Između polica sa novinama djelatnica kioska Tiska Senja Majnović (43) iz Vinkovaca pronašla je kuvertu punu novčanica eura. Odmah je posumnjala da ju je izgubio kupac koji je netom bio na kiosku. Sjetila se da ima odrezak njegovog računa, vidjela da se zove Ilija Mijić, našla njegov kontakt na internetu i nazvala ga. 

- Pitala sam ga da li je sad bio na Tisku, a kada je potvrdio - rekla sam mu da dođe jer je izgubio nešto jako vrijedno. On se uzmucao i rekao da dolazi odmah. Bio je posve blijed kada je došao. Pitala sam ga što je izgubio, rekao je ‘kovertu sa novcem’. Lice mu se ozarilo kada sam mu je vratila. Rekao je da u koverti ima 1000 eura i da mu je to mirovina koju je netom podigao u banci - kaže Senja koja na Tisku radi već šest godina i često pronalazi izgubljene stvari koje vraća vlasnicima. 

No, nikada do sada nije našla toliko novca i primila toliko zahvalnosti. Malo se i uplašila kada je vidjela poveću svotu u kuverti. Nije čak htjela ni brojati novac. 

- Ni u jednom trenutku nisam pomislila da to zadržim. Nema od tog novca sreće. A i znam kako bi meni bilo da izgubim samo 100 kuna pa da mi netko vrati - kaže skromna Senja koja nije htjela prihvatiti ni novčanu nagradu koju joj je Ilija ponudio iz zahvalnosti. 

Još kada je čula da on skrbi o bračnom paru izbjeglica iz Bosne koji žive kod njega jer su ostali bez ičega, bilo joj je još više drago. Ilija je cijeli svoj radni vijek proveo radeći u Austriji i po nekoliko poslova. Kada je stekao mirovinu, došao je živjeti nazad u Vinkovce. Tu često pomaže siromašnim ljudima koje sretne na ulici ili mu se obrate za pomoć. 

- Eto, ja sam dokaz da se dobro dobrim vraća. I ja sam, prije 20 godina, u Beču pronašao novčanik sa novcem. Policija nikada nije otkrila čiji je i dali su mi ga nazad. No, ja to i danas čuvam i čekam da se javi vlasnik. Kad se sve zbroji u životu, nije bitan novac, bitno je kakav si čovjek i kako si proživio svoj život jer takav polažeš zadnji račun - kaže Ilija koji je u poštenoj sugrađanki Senji pronašao novu dobru prijateljicu.

Darovao joj je svetog Antu

- Malo tko bi vratio toliko novca. Čak nije htjela uzeti ni novac za nagradu. Rekla je da se moli svetom Anti, koji je i moj zaštitnik, pa sam joj kupio srebrni lančić sa privjeskom, likom svetog Ante, da joj se odužim - kaže Ilija Mijić (80).