Heroji 2015.



Siniša Bosanac i tim inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Zbog djece s teškoćama mijenjali su loše zakone

Članovi grupe kažu kako u Hrvatskoj ima još puno problema koje treba riješiti i stoga planiraju nove akcije

OPŠIRNIJE

Inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” okuplja volontere kojima je jedini cilj olakšati život mališanima s teškoćama u razvoju. Grupu je 2011. godine na Facebooku osnovala grupa majki sa željom da se roditelji djece s invaliditetom međusobno povežu. Ubrzo im se pridružio Siniša Bosanac (54). Njegov sin Filip (23) ima Downov sindrom. Kroz razgovore članovi grupe ustanovili su da dijele brojne probleme. 

- Problemi su od nefunkcionalnog sustava do različitog tumačenja zakona i nekih zakonskih nejasnoća. Za rješavanje tih problema zajednički smo morali nastupiti prema ministarstvima socijalne politike i mladih, zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta - objasnio je Siniša. 

Kroz razgovore, ali i prosvjede, uspjeli su isposlovati velike promjene. Promijenili su propis o osobnoj invalidnini koja više nije vezana uz satnicu, roditelji njegovatelji više ne gube prava ako im se djeca školuju duže od četiri sata na dan, punjenje boca sa kisikom danas ide na doznaku, osobe s invaliditetom imaju pravo i na invalidninu i na stipendiju, MZOS je konačno objavilo pravilnik o školovanju djece s poteškoćama, osigurano je više pomoćnika u nastavi... Lista je dugačka, a kao krunu svog rada svi članovi grupe ističu promjenu diskriminacijskog zakona. 

- Imali smo dvije osobe s istim invaliditetom. Jedna je primala dječji doplatak cijeli život dok je druga gubila to pravo s navršenih 27 godina. To je ovisilo o datumu početka primanja dječjeg dodatka. Ta nepravda je trajala od 2002. pa do ove godine. Tu se moramo zahvaliti dnevniku 24sata koji nas je sustavno podržavao i pridobio javnost na našu stranu - govori Bosanac o borbi s tvrdom birokracijom. 

Izmjenama Zakona 1100 djece je dobilo ravnopravan status. Trenutačno rade na donošenju Pravilnika o pomoćnicima u nastavi kako bi svi mališani s teškoćama imali jednake uvjete obrazovanje. Pravilnikom bi se konačno uredila pitanja od toga tko osigurava asistenta i na koji način, do toga tko može biti asistent u nastavi i koje bi kvalifikacije morao imati. 

Online druženje, utjeha i snaga

Grupa na Facebooku okuplja više od 5700 članova koji svakodnevno razgovaraju o problemima s kojima se susreću tijekom brige o djeci s teškoćama u razvoju. Međusobno se tješe i podupiru te iznalaze rješenja za pojedinačne probleme i razne situacije