Heroji 2015.



Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Mato Jerković

Spašavali su Korčulu i Pelješac od bijesne stihije

Za gašenje požara na nepristupačnom terenu voda dolazi isključivo iz pumpi koje napaja struja

OPŠIRNIJE

Ponos Hrvatske za doprinos u borbi protiv požara na Pelješcu i Korčuli dobili su Vatrogasna zajednica Dubrovačko - neretvanske županije te Mato Jerković. Požari koji su ovog ljeta harali na Pelješcu progutali su više od 3500 hektara šume, maslinika i vinograda. Unatoč nezapamćenoj vatrenoj stihiji, nije izgorjela niti jedna kuća, a što je najvažnije nije bilo stradalih ljudi. Za to su najzaslužniji vatrogasci iz cijele zemlje, ali ipak najviše oni iz Dubrovačko-neretvanske županije. 

- Što da vam kažem, bili su to takvi požari kojima ni kanaderi u početku ništa nisu mogli. Sedam dana i sedam noći vatru je gasilo više od 600 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, a naravno najviše iz naše županije. Radilo se danonoćno, nije bilo redovnih smjena, preskakalo se s požara na požar. Sjećam se da sam u tih osam dana spavao po par sati dnevno, i to u autu. Borili smo se za svaku kuću, to nam je bilo najvažnije. Nitko se nije bunio, bili smo kao jedan i ponosan sam na sve vatrogasce koji su sudjelovali. Moram napomenuti da je u tih tjedan dana od Konavala do Ploča izbili i dvadesetak manjih požara koje smo također ugasili. Ova nagrada nas je iznenadila, nismo joj se nadali, a kad razmislim o svemu, poanta je u zajedništvu. Bili smo kao jedan i zato smo uspjeli - zaključio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. 

Veliku ulogu u borbi protiv požara imali su i djelatnici HEP-a na Pelješcu, osobito Mato Jerković, poslovođa u pogonskom uredu HEP-a u Pijavičinom. 

- Čim je planulo izbacio nam je 35-kilovoltni dalekovod i više od pola Pelješca ostalo je bez struje. Ključno ga je bilo popraviti da se vatrogascima osigura struja za pumpne stanice s vodom, jer bez toga ne bi mogli ugasiti požar. Odmah smo počeli puštati napon preko Korčule. Išli smo s vatrogascima i već popodne popravili dalekovod. Kasnije su zbog požara izbacivali 10-kilovoltni dalekovodi. Njih smo popravljali jednog po jednog i pokušavali što prije puštati struju ljudima u okolnim mjestima - prisjetio se Jerković dramatičnih zbivanja. 

U pogonu ostao sam s kolegom

Mato Jerković (33)kaže da je prve noći požara u pogonu ostao sam s kolegom. - Puštali smo napon kad smo mogli i gasili ga gdje su vatrogasci bili ugroženi, a u međuvremenu gasili zapaljene stupove i pomagali ljudima braniti kuće - opisao je jedno od svojih najtežih iskustava u životu.