Heroji 2016.



Dejan Nemčić

Profesor pomaže siromašnoj djeci u Africi koja se bori s malarijom

Foto: Davor Puklavec/Pixsell + privatna arhiva

OPŠIRNIJE

Dejanovom projektu unazad šest godina priključilo se oko 50 škola. Prikupljaju novac, knjige i školski pribor 

U želji da pomogne siromašnoj djeci Tanzanije, Kenije i Zanzibara koja se bore s malarijom, a školovanje im je nedosanjani san, profesor geografije odlučio je pokrenuti akciju za pomoć. Projekt “Afrika, možemo zajedno” započeo sam prije 6 godina, govori nam profesor geografije Dejan Nemčić (30) iz Zagreba. Javio se izravno pojedinim školama diljem Afrike gdje su ga uputili prema najpotrebitijima. Više desetaka škola ukazalo je na problem s malarijom zbog koje djeca umiru, te na nedostatak osnovnog školskog pribora. Danas u njegovom projektu sudjeluje 50 škola iz Hrvatske, a uključeni su svi učenici i profesori. Kroz projekt financira se kupnja cjepiva protiv malarije kao i prikupljanje olovaka, bojica, bilježnica i drugog potrošnog materijala. 

- Kada sam od učenika čuo da upravo Afriku predajem sa najviše emocija to me dodatno potaknulo na putovanje i na to da pokušam nekako pomoći  – objasnio je Nemčić. Kroz priče o Africi želio je kod učenika razviti osjećaj za volontiranje, toleranciju i pomaganje. . Na prvo putovanje otišao je ovog ljeta. Uz pomoć škola uspjeli su prikupiti oko 5000 kuna što je omogućilo da se tisuću djece cijepi protiv malarije. Odnio je više od 50 kutija punih školskog pribora. - Taj osjećaj ne može se prenijeti, jedan dječak koji je od donacija dobio olovku prepolovio ju je na tri djela kako bi mogao podijeliti s drugom djecom, drugi je hodao pet kilometara po prašini kako bi se zahvalio na selotejpu kojeg nije nikada prije toga vidio, nije ni znao šta je  točno. Tu sam vidio koliku toleranciju i zahvalnost oni imaju -  prisjetio se. 

Na putovanja odlazi sam i osobno nosi pakete pomoći. - Moj cilj je dugoročno raditi na području Afrike i ako sada stanemo nismo ništa napravili, projekt se širi u sve više i više škola, cilj je sada nastaviti sa sakupljanjem donacija od naših iseljenika i pribora od naše djece te na kraju sve to proslijediti djeci u Africi - završava profesor Dejan i dodaje kako bi iduće putovanje trebalo biti početkom kolovoza.

Žele samo olovke i puno bilježnica

Tijekom boravka u Africi Dejan je posjetio Dar- es - Salaam, Songeu, Moshi, Arushu i Zanzibar u Tanzaniji. U Keniji je pomagao djeci u Nairobiju i Mombasi. Kaže kako se sva djeca najviše raduju školskom priboru - običnim olovkama i bilježnicama. Vole i nogomet.