Heroji 2017.Tin Brolich

Skočio u hladno more i iz auta izvukao utopljenika

Muškarac je autom upao u more i zaglavio se te nije mogao izaći. Tin ga je jedva uspio izvuči iz vode i spasio ga

OPŠIRNIJE

Tin je konobario u kafiću Šumpreš na biogradskoj rivi. Dva dana nakon velikih poplava koje su se sručile na Zadar i okolicu, u Biogradu je i dalje padala kiša, a Tin je u Šumprešu radio popodnevnu smjenu. 

- Posluživao sam kave i pića i u pauzama stajao naslonjen na šank i, kao što to konobari inače rade, promatrao terasu. Za to vrijeme, oko 16 sati i 45 minuta, vozač (83) vozio je tamnoplavi passat po rivi. 

- Dok sam se sa narudžbe vraćao na šank u kutu desnog vidnog polja vidio sam da jedan automobil nije nastavio putanju kojom je trebao ići. Okrenuo sam se naglo i vidio da je u moru. Bacio sam tacnu, otvorio vrata i počeo trčati prema au tomobilu. Skinuo sam majicu, hlače i tenisice i skočio u more. Ništa posebno nisam pomislio. Jednostavno nagonski, ljudski, došlo mi je, i ja sam skočio. Kad sam skočio prva mi je misao bila kako ga izvući iz automobila. Automobil je zaronio prednjim krajem tako da vozačeva vrata nisam mogao otvoriti, a kako je automobil sve više tonuo nisam mogao dohvatiti ni vrata od gepeka - nastavlja Tin objašnjavajući kako je uspio otvoriti zadnja vrata i ući u auto. 

Čovjeka je pokušao povući prema sebi, no nije uspio. Tada je uočio otvoren prozor suvozača, pa ga je počeo gurati prema prozoru. 

- Čovjek je provukao najprije ruke i glavu, a onda ga je netko povukao prema van. Kasnije sam vidio da je to bio jedan naš gost iz kafića, inače turist iz Slovenije, koji je malo prije toga došao kod nas popiti kavu. On je u more skočio u odjeći i pomogao čovjeku da dođe do obale gdje su ga drugi pomagači izvukli na suho - priča Tin. 

Dok su mještani i turisti izvlačili muškarca iz mora Tin je još jednanput uronio u automobil i izvukao čovjekove papire i dokumente koji su se tamo nalazili. Dok je sve to učinio i otplivao u kraj kako bi izašao iz mora, čovjeka je netko već prevezao do obližnjeg Doma zdravlja. Tinu se čovjek kojeg je spasio nikad nije javio. 

- Ni danas znam tko je taj čovjek. Rekli su mi u Biogradu kako se zove, ali ja ga ne poznajem. Volio bih ga upoznati. Da znam kojem sa čovjeku, eto, život spasio - kaže Tin. Nakon spašavanja vratio se na posao i odradio smjenu do kraja. Mnogi su ga nakon gledanja snimke na kojoj u boksericama i čarapama čovjeka izvlači iz automobila, proglasili herojem. 

- Ma kakav heroj, dajte... Učinio sam ono što bi svatko normalan učinio kad nekome treba pomoći - zaključio je skromni mladić i otkrio kako će uskoro posao tražiti u Njemačkoj. 

Uvjeren je da bi svi učinili isto 

Upitali smo ga za reakciju okoline, za obitelj, prijatelje, suprugu... 

- To mi je bilo lijepo, kad sam čuo pohvale, ali i dalje ne mislim da je to bilo nešto izvanredno ili spektakularno. Čovjeku je trebala pomoć, ja sam se tu našao i to je to - nasmijao se Tin.