Heroji 2017.Vjera Matulić i Dražen Predovan

Pomogli su da bolesna djeca prvi put vide more

Iznajmljivači sa srcem najviše pamte suze radosnice u očima djece i njihovih roditelja koje su ugostili

OPŠIRNIJE

Vjera Matulić pokrenula je Facebook grupu 'Iznajmljivači sa srcem' gdje iznajmljivači na Jadranu besplatno nude ljetni odmor obiteljima s djecom s teškoćama. Dražen Predovan besplatno je prevozio na odredište one koji si to nisu mogli platiti. 

- Bilo je to 5. lipnja lani. Vidjela sam oglas Nikoline Kadijević iz Dubrovnika koja je nudila besplatan smještaj obitelji s djecom s posebnim potrebama. Rekla sam mužu Ivici: Vidi što je ovo dobro! I ponudila istu stvar - naš smještaj besplatno za bolesnu djecu i članove njihove obitelji. U roku od deset minuta i Nikolini i meni javile su se zainteresirane obitelji - rekla nam je Vjera Matulić (55) iz Postira na Braču. 

Odlučila je organizirati grupu na Facebooku. 

- Moja kćer Mihaela bila je administratorica grupe, a svakodnevno je ulazilo na stotine ljudi. Počeli su se javljati iznajmljivači iz cijele Hrvatske, pa iz okolnih zemalja, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Slovenije. Na kraju je više od 650 iznajmljivača nudilo besplatan smještaj - ispričala je Vjera. 

Mjesec dana poslije, u srpnju, Dražen Predovan (43) u bolničkoj sobi u Zadru oporavljao se od amputacije noge zbog dijabetesa. Vidio je objavu na Facebook grupi 'Iznajmljivači sa srcem'. Tamo je pisalo kako je bolesna žena iz Kutine majka troje bolesne djece od kojih je jedno u invalidskim kolicima, dobila je besplatan petodnevni smještaj u Novalji. No nije imala novaca da s djecom do tamo dođe. 

- Gledao sam, bilo je more komentara. Te bi ovi poslali novce, te bi ovaj platio taksi, te se lijepe srca i cvijeće, a nitko da se pomakne. Ja sam onda napisao - ja ću. I krenuo. Iz bolnice, nego kako - kazao je Dražen. 

Na noge je stavio proteze, spustio se do parkirališta, upalio automobil i krenuo na 420 kilometara dug put do Kutine. Kad je stigao u Kutinu tamo su ga dočekali njegovi budući putnici, još u nevjerici oko dolaska. 

- Žena je plakala i stalno mi zahvaljivala, ja sam joj govorio da je sve u redu i da idemo... Tek kad smo došli i kad sam vidio sreću i suze radosnice na njihovim licima shvatio sam koliko im to znači. Prvi put su u životu vidjeli more! Meni je pred kućom takoreći, nisam se kupao zadnjih deset godina, a oni su ga toliko željeli, nevjerojatno nešto - priča Dražen. 

- Tako je čudno shvatiti koliko ne cijeniš nešto što imaš, a koliko to nešto nekom drugom može značiti - kazao je Dražen. 

Kad su stigli žena je iz džepa izvadila novčanicu od 100 kuna i rekla da je to sve što ima. Dražen joj je odgovorio neka ne brine, da će ih on voziti i u povratku. Žena je opet zaplakala.