Heroji 2017.



Bruno Lukić i Vladimir Žganjer

Pronašli su 5.000 eura i vratili policiji sav novac

Bruno i Vladimir mogli su zadržati novac, no znali su da to ne bi bilo pošteno. Pozvali su policiju

OPŠIRNIJE

Najbolji prijatelji Bruno Lukić (16) i Vladimir Žganjer (16) u veljači su ispred karlovačke sportske dvorane pronašli bunt novčanica po 50 eura, ukupno 5000. Pošteni mladići su bez dvojbi pozvali policiju i predali im novac, a ubrzo se javio i vlasnik. Tinejdžeri, Bruno iz Blatnice kod Karlovca inače polaznik drugog razreda škole za hotelijersko turističkog tehničara i Vladimir iz Karlovca koji pohađa školu za mehatroničara govore da su tog dana nakon nastave ispred dvorane snimali video uradak za svoj Youtoube kanal. 

- Na stepenicama smo snimali video-izazov. Pokraj nas su prolazila dvojica muškarca, još su i pogledali u nas i tada je jednom od njih ispao novac iz džepa. Iako se na snimci ne vidi kako mu novac ispada, vidi se da prije njihova prolaska na tlu nema ničega, a nakon što su otišli ostao je neki „papirić“. Tek kada smo završili snimanje u podnožju stepenica smo na rešetkama ugledali bunt novčanica. U prvi tren sam pomislio da nas netko zeza, da je to skrivena kamera, no radilo se o pravom novcu. Bilo je stotinu novčanica po 50 eura, a na njima se nalazila i traka banke - govori Bruno. 

Vladimir kaže kako su u prvi mah pomislili što bi sve mogli s tim novcima, no obojica su znali da je jedino ispravno novac vratiti vlasniku pa su istog trena pozvali policiju. Kada su im rekli da su ispred dvorane našli pet tisuća eura do njih su poslali ophodnju. 

- Za to vrijeme jedan je muškarac obilazio to mjesto, no nismo mogli znati je li on vlasnik novca pa smo pričekali policiju. Ubrzo su došli, predali smo im novac i odveli su nas u stanicu gdje smo ostavili svoje podatke. Tamo su nam čestitali na poštenju i rekli da bi trebalo više takvih ljudi, te da će nas pohvaliti ravnateljima naših škola. Istog dana nam se javio i vlasnik novca te nam se puno zahvalio i sam rekao da bi rijetko tko vratio toliko novca - govori nam Vladimir. 

Mladići dodaju da im je drago da se pronašao vlasnik izgubljenog novca i da bi ponovno postupili isto. 

- Neki su nam govorili da smo ludi, a neki su bili ponosni, poput naših roditelja. Mi mislimo da smo ispravno postupili - zaključuju mladići. 

Vladimir uz školu snima video, trenira nogomet, a želja mu je postati profesor elektrotehnike, dok bi Bruno želio biti trener ili profesor tjelesnog. 

- Jako sam ponosna na njih! Oni su sami u toj situaciji odlučili kako će postupiti. Nisu nazvali niti nas roditelje, niti nikoga, već su svojevoljno nazvali policiju i predali novce - rekla je Brunina majka Mirzeta. 

Bruno je i novi videostar 24sata

Bruno kaže da mu se nakon vraćanja novca dogodilo puno pozitivnih stvari, kao što je sudjelovanje u finalu Videostara na kojem je pobijedio. Bruno inače već pet godina trenira gimnastiku, a sanja kako će jednog dana biti profesor tjelesnog odgoja.