Heroji 2017.



Marko Krtinić

Izradio 1000 ždralova i darovao ih Iskricama

Marko je ždralove počeo izrađivati zbog razbibrige, no odlučio im je dati iznimno plemenitu svrhu

OPŠIRNIJE

Tko izradi 1000 papirnatih ždralova, ostvarit će mu se jedna velika želja, poznata je japanska poslovica. Vukovarac Marko Krtinić (21) odlučio ju je primijeniti. Ždralove je počeo izrađivati proučavajući japansku Origami tehniku slaganja papira. To mu se svidjelo pa je ždralovima posvetio više pozornosti, a kada je još otkrio i spomenutu poslovicu, sve mu je dodatno zagolicalo maštu. 

- Mi ukućani nismo ni znali da u kući postoji ijedan izrađeni papirnati ždral dok Marko jednog dana nije istresao iz nekoliko velikih vreća mnoštvo šarenih papirnatih ždralova i pitao 'Što bismo mogli s ovime napraviti?'. Imao ih je stotine. Rekao je da planira napraviti 1000 i vidjeti je li japanska poslovica istinita - kaže tata Saša kojega je priča sa ždralovima neobično razveselila i prvo što mu je palo na pamet je predložiti sinu da ih daruju vukovarskoj Udruzi Iskrice koja skrbi o ljudima sa intelektualnim teškoćama. 

- Svidjela mi se tatina ideja. Nisam imao neku veliku želju koju sam želio da se ispuni, ali bi mi bilo drago da se ista takva ispuni ljudima u Iskrici jer oni u toj udruzi doista uživaju biti, a i tamo su svakodnevno. Zato sam izradio 999 ždralova i sve ih donio njima u udrugu s namjerom da oni izrade tog posljednjeg, tisućitog, i da se njima ostvari ta želja - kaže simpatični Marko koji je odmah svojim prijateljima u udruzi pokazao kako se izrađuje origami ždral. Uspješno su napravili nekoliko. 

- Ideja je bila da volonteri u udruzi, pa i sami štićenici, prodaju svaki od tih ždralova, makar i za 1 kunu, i to bi im donijelo 1000 kuna. Sa tim novcem već mogu nešto konkretno kupiti što im treba ili otići na neki izlet - dodao je Marko kojega je druženje sa štićenicima udruge neizmjerno zabavilo jer su svi veoma dragi i iskreni. 

- Kada mi se javio Markov tata i rekao njihovu ideju, to me je rasplakalo. Kakva naočigled jednostavna ideja, a tako puna duše, plemenitosti i truda. Čim sam priču objavila na društvenim mrežama, svi su se počeli javljati da žele kupiti ždralove. Dobar dio njih smo prodali, dio podijelili donatorima, uz dobre želje, a preostale smo pustili da plove Dunavom i poželjeli smo našem gradu da bude sretan i dobar prema nama - kazala je Lilijana Radobuljac, predsjednica Udruge Vukovarske Iskrice. 

Udruga brine o osam štićenika iznad 21 godine, koji više nisu u sustavu državne skrbi, a Markov dolazak i ždralovi raznježili su ih do suza. Svi su poželjeli odmah naučiti kako izraditi papirnatog ždrala. 

Za jednog treba tri minute

- Ovih 999 ždralova složio sam u dvadesetak dana. Za jednog mi treba oko tri minute jer nije baš jednostavno obzirom da se sastoji od oko 30 poteza - kaže Marko , inače student elektrotehnike. U slobodno vrijeme svira saksofon, pa je svirao i Iskricama.