Heroji 2019.



Josip Crljen

Skočio u hladnu rijeku i spasio curicu od smrti

Josip Crljen iz Rude kraj Trilja skočio je u hladnu rijeku i u zadnji čas spasio nepoznatu djevojčicu koju su virovi već vukli na dno. I sam se tad ozlijedio...

OPŠIRNIJE

U travnju prošle godine Josip Crljen(38) iz Rude kod Trilja od sigurne smrti spasio djevojčicu koja se utapala u rijeci Rudi. Čim je čuo da se dijete upalo u rijeku, izjurio je iz obližnjeg restorana i bez sekunde razmišljanja skočio u hladnu Rudu. Djevojčicu je spasio, kako nam je sam rekao, u posljednjem trenutku:

- Čim sam skočio zaronio sam, a virovi su je već vukli na dno. Zgrabio sam je za kosu i izvukao, a da to nisam uspio u tom trenutku, već za nekoliko sekundi bi je izgubio, ispričao nam je Crljen. Djevojčicu su odmah izvukli na obalu, a naš heroj ispričao nam je kako je je došlo do umalo tragičnog događaja:

- Bili smo u obližnjem restoranu gdje se slavilo krštenje. Bilo je puno ljudi, a djeca su se igrala pokraj rijeke. U jednom trenutku jedan je dječak došao do nas i povikao kako je djevojčica upala u rijeku i kako se guši. Istrčao sam iz restorana i dotrčao do obale. Vidio sam kako se utapa i bez razmišljanja u odjeći, s novčanikom i mobitelom skočio. A kako je bilo? Hladno, nemoguće hladno, a kad sam je uspio izvući ona je već bila u nesvijesti, prisjetio se Crljen koji je umalo i sam stradao nakon spašavanja djevojčice.

Nakon spašavanja bio je potpuno bez snage

- Kad sam je dovukao do obale prihvatili su je ljudi, a ja sam ostao na betonskom pokosu. Držao sam se za jednu travku, bio sam ostao potpuno bez snage. To je primijetio jedan susjed i povikao: "Ljudi, spasimo njega, ne može se popeti." I tada su spojili ruke i izvukli i mene - ispričao je Crljen. I sam se ozlijedio u spašavanju. Napuknuo mu je vratni pršljen i neko vrijeme nosio je šancov ovratnik. Ipak, najvažnije mu je da je uspio spasiti djevojčicu.

- Dok je nisam vidio tri dana nakon nesreće, nisam mogao oka sklopiti noću. Presretan sam što je sve sretno završilo, ali ne mogu ni zamisliti što bi bilo da je nisam uspio spasiti, ne znam kako bih to preživio - rekao je nam je istinski Ponos Hrvatske. Naravno, nakon njegovog herojskog djela, rodbina, prijatelji i znanci ponosni su na Josipa...

- Da, svi su zvali i čestitali. Zapravo me nikakve nagrade nisu zanimale, ali svi su mi rekli, pa hajde, mora i tvoj sin kad odraste znati što je njegov otac napravio - rekao je hrabri muškarac. Josipov sin Mirko ima tek godinu i pol dana, a na svoga Josipa ponosna je naravno i supruga Monika kao i cijela obitelj Crljen.