Heroji 2019.Magdalena Canjuga

Imala je rak i nije ni hodala, a onda je osvojila zlatnu medalju

Magdalena Canjuga (10) prošla je 16 ciklusa kemoterapija i operaciju od 15 sati, ali je otišla u Moskvu na Olimpijske igre za djecu koja su preboljela maligne bolesti...

OPŠIRNIJE

Magdalena Canjuga (10) iz Gojanca, učenica 4. razreda varaždinske 6. Osnovne škole, lani je u srpnju sudjelovala na Olimpijskim dječjim sportskim igrama “The World Children” u Moskvi, namijenjenima djeci koja su preboljela maligne bolesti.

S tih se Olimpijskih igara malena Megi vratila sa zlatnom medaljom za brzo hodanje. Njezinu nevjerojatnu upornost i trud nagradili smo nagradom Ponos Hrvatske koju će dobiti 25. veljače u zagrebačkoj City Plazi. Djevojčica je prije osam godina, sa svega dvije godine, oboljela od zloćudnog tumora na malome mozgu, no nakon 16 ciklusa kemoterapija, jedne velike operacije koja je trajala čak 15 sati i četiri manje u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, Magdalena je pobijedila tu opaku bolest.

- Tek ponekad ima još malo problema s ravnotežom. Mora se redovito kontrolirati, a svaka tri mjeseca vaditi dobroćudne ciste koje joj se pojavljuju u zubnoj čeljusti. To je cjeloživotna borba - kaže mama Ivana, koja je svoju kćer i prijavila na Olimpijadu u Moskvi.

- U brzom hodanju su se natjecala djeca koja teško trče, ona u kolicima i na štakama. To natjecanje je za njih predstavljalo izvanredan napor i pokazali su svu svoju borbenost. Za Magdalenu je nagrada bila iznenađenje - rekla je Magdalenina mama. Dodala je da su djeci medalje podijelili poznati ruski sportaši.

- Govorili su im: ‘Vi ste pravi pobjednici, a ne mi’ - ganuto će Ivana.