Heroji 2019.



Željka Barić

'Moje štićenice prvi put će progovoriti o zlostavljanju...'

Željka Barić, ravnateljica sigurne kuće Duga, ohrabrila je četiri žene da javno progovore o svojem životu i prime godišnju nagradu 24sata

OPŠIRNIJE

U 29 godina koliko radim ovaj posao, mislim da je ovo prvi put da je netko od medija na ovaj način skrenuo pažnju na problematiku zlostavljanih žena, a isto tako, ovo je prvi put da su takve žene spremno odlučile izaći u javnost sa svojim ispovijestima samo da se nekom drugom to ne ponovi, rekla je Željka Barić, ravnateljica sigurne kuće Duga - Zagreb.

Izrazila je tako ponos na svoje četiri bivše štićenice koje će 25. veljače zbog svoje iznimne hrabrosti preuzeti nagradu Ponos Hrvatske u zagrebačkoj City Plazi. One su u sigurnoj kući provele svaka po godinu dana, a iz nje su izašle jake, preporođene i s novostečenim samopouzdanjem zbog kojeg su o svom životu i zlostavljanju koje su godinama trpjele, odlučile progovoriti javno i to upravo na pozornici na dodjeli godišnje nagrade 24sata. Njihovim potresnim pričama svjedočit će i gledatelji koji će direktan prijenos svečanosti pratiti na Prvom programu HRT-a u 20 sati.

- Njihovim ispovijestima širi se snažna poruka da nije normalno biti zlostavljan, da nije normalno trpjeti nasilje. Mi stručnjaci možemo o tome govoriti koliko hoćemo, ali riječi samih žrtava su ono što je zapravo autentično i snažno - rekla je Barić.

Žene u sigurnim kućama stječu novo samopouzdanje

Objasnila je i poziciju žena koje se nalaze u začaranom krugu u kojem trpe maltretiranje od strane partnera kojem se ne mogu oduprijeti.

- Kao prvo, emocionalni odnos je teško prerezati jer nije crno - bijeli. Unatoč groznim stvarima koje im se događaju, te žene nekad sa svojim partnerima zlostavljačima znaju imati i dobre trenutke za koje se onda grčevito drže i ne mogu ih samo tako napustiti. Druga stavka je ekonomska poveznica između supružnika. To sve traje dok na vagu ne stave činjenicu da živeći s partnerom imaju dom i krov nad glavom, ali i pakao u tom domu te dok se ne zapitaju što im je u životu najvažnije i žele li se riješiti tog pakla kako bi okrenule novu stranicu i našle novi dom - rekla je Barić.

Otkrila je i na koji način žene u sigurnim kućama stječu novo samopouzdanje zbog kojeg su po izlasku iz kuće spremne za novi život.

- U sigurnoj kući podršku im pruža tim sastavljen od pravnice, psihologice i socijalne radnice. To je tim koji radi sinergijski i multidisciplinarno. U početku je najvažnije da nam te žene počnu vjerovati, a onda ih možemo osposobiti za puno toga, a ponajprije da postanu sposobne čuti rečenicu: "Ti to možeš"- rekla je ravnateljica Duge. Kroz tu je sigurnu kuću u 12 godina prošlo 1035 žena.