Heroji 2020.



Heroji potresa

Heroji potresa: Spakirali su se i otišli pomagati na potresom razorena područja

Tisuće ljudi iz cijele Hrvatske ujedinile su se nakon zagrebačkog i nakon potresa na Baniji. Za njih nije bilo pitanje hoće li ostati kod kuće i hoće li na bilo koji način dati svoje srce onima koji ih najviše trebaju. Svi koji su tad pomogli i mnogi koji još pomažu, primjer su i motivacija za cijelo društvo.

Dobrovoljna vatrogaskinja Željka Brelić ima samo 22 godine. Nakon potresa u Zagrebu svaki se dan od 7 ujutro pa do večeri penjala po oštećenim krovovima i rušila opasne dimnjake, uklanjale crepove i sanirala fasade. Jednom riječju, micala je sve što može drugima ugroziti život, a svoj je stavljala na kocku.

Izabrali smo je među stotinama prijava s još nekoliko heroja koji su neumorno pomagali nakon dva razorna potresa. Među njima je i Vesna Blašković. Ni nju nije golemi strah koji je pretrpjela nakon što joj je stan oštećen u potresu paralizirao, nego se odlučila za pomaganje. Osnovala je Facebook grupu “Potres u Zagrebu - svi mi u centru”. Povezala je ljude da riješe hitne stvari, ali i pronađu prijeko potrebnu utjehu.

Filip Jelavić (31) odlučio se pak za pomaganje na terenu. Ovaj mladi pravnik iz centra Zagreba prvo je sanirao rupu u krovištu vlastite zgrade, a onda organizirao i druge prijatelje te su nudili svoju pomoć svima kojima je trebalo. Besplatno, naravno. Nije se zaustavio puna tri tjedna, a popravio je više od 30 krovova.

Istinski Ponos Hrvatske je i Petar Pavlić (35) iz zagrebačkog Markuševca. Vlasnik catering tvrtke je mjesec dana besplatno isporučivao po 150 toplih obroka za svoje sugrađane koji su ostali bez krova nad glavom. Za Novu godinu poslao je hranu u COVID bolnicu u Dubravi, a pomagao je i nakon potresa na Baniji. 

Prizori koje su nakon potresa na Baniji gledali na televiziji snažno su se dojmili dva prijatelja iz Istre. Adriano Ukušić (53) iz Vrsara, poduzetnik koji se bavi kamp kućicama i Denis Bernobić (43) iz Poreča, obrtnik koji ima svoju vučnu službu, nisu dvojili ni trenutka te su odmah organizirali prikupljanje kampica i već 30. prosinca otišli su na Baniju s prvim konvojem od 25 kućica. Vraćali su se svaki dan i ukupno prevezli 210 kamp prikolica.

Zaručnici Paula Šandrk (28) i Goran Kovačević (31), koji rade u jednoj IT firmi, čim su čuli za potres uzeli su godišnji odmor i odjurili za Petrinju. On se angažirao oko popravljanja krovova i pribavljanja građevinskog materijala, a ona je radila na Pigiku na sortiranju i organizaciji, a u pauzama telefonirala i dogovarala isporuke kamp kućica. 

A vjerojatno najljepša ljubavna priča koja je zadnjih godinu dana izašla u javnost je ona Jurice i Danijele. Naš fotograf snimio je to dvoje volontera kako u pauzi tješe jedno drugo. Jurica je ljubio Danijelu koja je plakala. Kasnije smo saznali da je pizza majstor Jurica došao čak iz Splita volontirati, a Danijela, koja je inače iz Zagreba, u Petrinji ima mamu pa je i ona išla pomagati. 

Kristina Kovačević (32) iz Zagreba kod kuće je ostavila četvero male djece i otišla volontirati na Baniju. Organizirala je dopremu mobilnih kućica, popisivala adrese, dočekivala konvoje pomoći...

Marijana Jadro otišla je volontirati u Petrinju unatoč karcinomu koji je nedavno operirala. Mama desetogodišnje djevojčice Ane prvo je odvela kćer na sigurno, izvan Zagreba. Potom se uputila na Baniju. Alpinisti volonteri poznatiji pod nazivom Nindža krovnjače prošli su cijelu Baniju te sanirali krovove i fasade na čak 1200 lokacija.

Saša Osenički iz Petrinje iz temelja je podigao kuću majci troje djece. Tijekom potresa se kuća srušila pa je Saša preko Facebooka privukao 1800 članova da se opet pomogne toj obitelji. Ponovno su podigli kuću, a uz to je pokrio još 77 krovova svojih sugrađana, u svom je kafiću dijelio obroke za sve, a osmislio je i majice “Petrinja u srcu” te njihovom prodajom prikupio 80.000 kuna za samohranog oca petero djece.

Josip Gregorec i Ivan Cestarić iz HEP-a vratili su struju stanovnicima razorenih područja i neumorno radili, iako su i njima kuće stradale u potresu. Nikad nećemo zaboraviti ni Dinka Radučevića, koji je 45 minuta oživljavao djevojčicu Lauru iz Petrinje, koja je na kraju, nažalost, preminula.

Među herojima potresa koji su dobili nagradu za svoju nesebičnost i humanost su i kuhari volonteri iz svih krajeva Hrvatske, potom navijači koji su također pristizali iz raznih dijelova Hrvatske te pomagali nakon oba potresa, zagrebačkog i banijskog.