Heroji 2020.IVANKA POLE

Poklonila je čak 20.000 kuna obitelji koju je jedva poznavala

Ivanka Pole, Vukovarka koja živi u Zagrebu, dobila je nagradu za najbolju hrvatsku radnicu 2020. godine te je u konkurenciji od 572 radnika odnijela pobjedu i nagradu od 100.000 kuna. Dijela nagrade se odmah odrekla


Ivanka je naime dobila je nagradu za najbolju hrvatsku radnicu u 2020. godine te je u konkurenciji od 572 radnika odnijela pobjedu i nagradu od 100.000 kuna. Samo dio tog iznosa je zadržala, dok je ostatak podijelila. Od toga čak 20.000 kuna obitelji iz Tovarnika koju osobno toliko dobro nije niti poznavala. 


Upoznala ih je na odmoru

- Prije dvije godine sam bila u Tovarniku na godišnjem odmoru. Sasvim slučajno sam upoznala jednu obitelj s troje male djece. Bila sam ganuta vidjevši koliko ti ljudi rade i trude se, a opet, ne mogu ni sebi ni djeci priuštiti sve što bi željeli. Tad sam sama sebi rekla: ‘Ako ikad dobijem na lotu, pomoći ću ovim dragim ljudima’. Na kraju nisam dobila na lotu, ali neka, ova nagrada mi je još slađa - rekla je Ivanka.


Novac im je uručila nešto prije Božića.


- Taj trenutak je bio jako emotivan. Bili su presretni, nisu mogli vjerovati da netko nešto dobije, pa da drugome. Prvo nisu htjeli uzeti, ali sam ih ja nagovorila. Rekla sam da ne dajem zato što nemaju, već šaljem dobrotu dalje - prepričava nam taj trenutak. 


- Kad nekome pomogneš, osjećaš tu sreću da s nekim podijeliš što si ti dobio. A to je vrjednije od same nagrade, od novca - kaže.


Cijela nagrada joj je, kaže, bila još slađa jer ju je s nekim mogla podijeliti. 


- Podijelila sam novac i svojim prijateljima i radnoj kolegici, baš sam ih htjela sve počastiti. Imala sam ih priliku počastiti baš kako sam oduvijek htjela, a nisam imala priliku. Zbog toga mi je srce veliko – kaže, a za nju osobno, kaže nam, nije se ništa promijenilo. 


Ostala je ista unatoč nagradi

- Nije ništa drugačije, samo osjećam sada još više da je to to, da je ovo moj posao i ljubav. Ipak nekako sve ovo što sam dala u ovaj posao vrijedi i vidi se. Da ti snage da budeš još bolji. Kad su naši redovni kupci glasali za mene, to mi je baš puno značilo. Ipak se znači vidi taj moj trud, rad i ljubav. Moji prijatelji mene znaju tko sam ja i kakva sam ja. Kao i rodbina i obitelj. Ali kupci da glasaju za tebe, to mi je dalo vjetar u leđa za dalje - kaže nam Ivanka sa suzama u očima. 


Svoj je posao htjela raditi još dok je bila u vrtiću. Zato se u njega već 17 godina daje svim srcem. 


- Kad nešto voliš raditi, onda se u to daješ svim srcem. Ja ujutro jedva čekam da mi dođe neki kupac, da zastanemo i popričamo. To je moja bit posla. Ne samo prodati nešto, već im dati osmijeh, uveseliti ih malo – kaže Ivanka koja od novca koji je dobila, sebi još uvijek nije ništa kupila. 


'Nisam učinila ništa posebno ni veliko'

Nagradu Ponos Hrvatske nije očekivala.


- Bila sam u bunilu taj dan kada mi je zazvonila slušalica. S druge strane glas mi je rekao da su me jednoglasno odabrali da budem Ponos Hrvatske. Bila sam u šoku. Ja sam jedan običan čovjek i ne eksponiram se javno, živim jednim lijepim mirnim životom. U mojim očima, ja nisam učinila ništa posebno niti toliko veliko. Nisam navikla da me netko nagradi za to što sam izabrala živjeti dobrotu svaki dan. To je za mene najveći ponos. Za nagrade, lako - kaže.