Heroji 2020.



MARIO PETRUNIĆ, LUKA BROZINIĆ I CASPER CAPAN

'Spasili smo čovjeka s pruge dvije minute prije naleta vlaka'

Mario Petrunić (19) iz Belavića kod Duge Rese je zajedno s prijateljima Lukom Brozinićem (18) i Casperom Capanom (15) od sigurne smrti, spasio ozlijeđenog muškarca. Dobili su nagradu Ponos Hrvatske.


Odluku o finalistima Ponosa Hrvatske nikad nije bilo teže donijeti nego ove godine. Ipak, uspjeli smo izdvojiti nekoliko pojedinaca koji će ove godine primiti svoje nagrade za poštenje, dobrotu, humanost i hrabrost. Sada vam donosimo priču u kojoj ćete otkriti zašto su se Mario, Luka i Casper zasluženo našli među dobitnicima.


Minute su bile u pitanju

- Ponovno bi postupili isto, to bi trebao svatko, no nadam se da nikome neće trebati - rekao je hrabri Mario Petrunić (19) iz Belavića kod Duga Rese koji je zajedno sa prijateljima Lukom Brozinićem (18) i Casperom Capanom (15) od sigurne smrti spasio ozlijeđenog i onesviještenog muškarca.


Muškarac u dobi od oko 60 godina, lani je u veljači na željezničkoj stanici u Belavićima pao sa perona na prugu, ozlijedio se i bez svijesti ostao ležati na željezničkoj pruzi. Kada su ga vidjeli, mladići su mu bez razmišljanja odmah priskočili pomoći, svjesni u kojoj se opasnosti našao. 


Srećom, bili su u pravo vrijeme na pravom mjestu jer samo dvije minute nakon što su ga izvukli s tračnica, naišao je putnički vlak. 


Trojica prijatelja inače su i članovi Udruge mladeži Belavića, a kobnog 28. veljače oko 23,15 sati su se vraćali sa sastanka u udruzi. Zastali su kod željezničke stanice u središtu mjesta gdje su s Casperom čekali dok po njega dođe njegov tata.


- Dok smo razgovarali vidjeli smo muškarca da se s pruge pokušava popeti na peron. Malo je teturao, nije se mogao popeti. Nastavili smo razgovarati, a kada smo opet skrenuli pogled prema njemu više ga nije bilo. Odmah smo shvatili da je pao i potrčali smo do njega – prisjetili su se mladići te opisali scenu koja ih je tamo dočekala.


- Ležao je u nesvijesti između tračnice i perona s rasječenom glavom. Ruka i noga bile su mu preko pruge. U tom trenutku nam je bilo najvažnije da ga maknemo s pruge. Luka i ja smo ga uhvatili za ruke i podigli ga na peron, a Casper je odmah nazvao 112. – kaže Mario te objašnjava kako su u tom trenutku ostali pribrani.


- Kada smo ga podignuli na peron došao je k svijesti. Tek na stanici smo vidjeli da mu rana jako krvari, krv mu se slijevala u kapuljaču – govori te dodaje da nikoga od njih nije uhvatila panika niti strah, već im je samo bilo važno da u tom trenutku pomognu čovjeku i izvuku ga iz nevolje u kojoj se našao.


- Dok su Luka i Mario muškarca micali s pruge ja sam odmah pozvao pomoć i tražio Hitnu. Do dolaska Hitne s dispečerima sam bio na liniji, a kada je napokon došla, osjetio sam olakšanje. Ozlijeđeni čovjek nije znao za sebe, odmah nam nije znao reći niti svoje ime - govori hrabri Casper o nesvakidašnjem događaju.


Njihovo dobro djelo ostat će zapamćeno

Sva trojica zaključila su da im je drago što su se slučajno našli na stanici i što su čovjeku pomogli. Premda ovi skromni mladići smatraju da bi u njihovoj situaciji svaka osoba postupila na isti način, to ne možemo sa sigurnošću tvrditi. No, ono što je sigurno jest to da su Mario, Luka i Casper zaista heroji Ponosa Hrvatske te da zasluženo nose ovu titulu. 


Ako svijet na mladima ostaje, ovi mladići svakako su primjer koji treba slijediti.