Heroji 2021.



Sandra Vuk

Educirala 13.000 nastavnika za provođenje nastave na daljinu

Učiteljica Sandra Vuk osmislila je projekt Webučionica, koji su prepoznale mnoge europske zemlje, ali i SAD

OPŠIRNIJE

Nastava na daljinu i novi način rada zatekao je mnoge nespremne, ali ne i učiteljicu Sandru Vuk. Do sada je educirala oko 13.000 nastavnika za provođenje nastave na daljinu, a webinare je održavala čak i u vrijeme potresa u Zagrebu, i to sve volonterski, u svoje slobodno vrijeme.

Prvi susret s nastavom na daljinu bio joj je 2018. i 2019. godine kad se jedan od njenih učenika preselio u Švedsku.

- Mama me zvala da mu pomognem jer se nije najbolje snašao u njihovu sustavu. Ja sam na Skypeu imala uključenu kameru i držala nastavu. Uspjeli smo tako nastaviti školovanje i onda sam smatrala da imam to predznanje kako organizirati nastavu na daljinu - prisjeća se Vuk.

Osim toga, sudjelovala je na mnogim webinarima, odnosno online seminarima, stječući razna znanja i neprestano se usavršavajući. Kasnije ih je i sama počela provoditi.

- Stalno sam se trudila uvoditi novitete. Ono što vidim vani ili neko iskustvo s vanjskih webinara nastavila sam primjenjivati u Hrvatskoj, ali bila je velika zapreka što su mene svi doživljavali samo kao učiteljicu razredne nastave, a sad se s Webučionicom sve to okrenulo - ispričala je Sandra Vuk, koja je u vrijeme prvog lockdowna u samo dva dana nakon obavijesti o prelasku na online nastavu održala po šest webinara. Njezin inovativni pristup i korisnost Webučionice prepoznali su mnogi. Prate je i u Latviji i Litvi, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, pa čak postoji interes i u SAD-u.

- Dobila sam tri-četiri poziva za ozbiljniju suradnju s njima, ali nekako mislim da mi je moja zemlja trenutno dovoljna - govori Vuk.