Heroji 2021.



Sestra Ana Ljubas i Udruga fra Mladen Hrkać

Vozni park za djecu na Rebru: 'Oni se manje boje kada ih na pretrage voze u autićima'

Sestra Ana Ljubas i Udruga fra Mladen Hrkać, za bolnicu Rebro su nabavili vozni park za djecu

OPŠIRNIJE

.

Dugo sam razmišljala što bih mogla napraviti za dječicu iz bolnice kako bih im pomogla da se riješe stresa oko vađenja krvi, slikanja i drugih raznih pretraga, rekla je glavna sestra KBC-a Zagreb. Dodaje kako je pozvala predsjednika Udruge fra Mladen Hrkać, Ivana Soldu, kako bi joj pomogao oko ideja koje bi pomogle djeci.

- U jednom trenutku mi je gospodin Soldo pustio snimku mališana iz Amerike koji se po bolnici voze u električnim autićima. Odmah sam mu rekla da nam upravo to treba - ispričala je sestra Ljubas. Cijena jednog autića kreće se između 3000 i 4000 kuna.

- Brzo smo se organizirali i našli donatore. S oduševljenjem sam o tome pričala svima, kolegama i malim pacijentima koji su jedva čekali da vide autiće. Prišla mi je jedna djevojčica od tri godine i pitala me: "A možemo li birati marku?" Rekla sam da mogu. Ona je odmah rekla da želi Audi, a drugi mali pacijent je poželio crveni Mercedes - ponosna je sestra Ljubas.

Javili su se brojni donatori, a sada u bolnici imaju pravi mali vozni park od 17 autića.

- Želja nam je ovdje na Rebru napraviti unutarnji i vanjski dnevni boravak. Cijeli projekt za to već imamo, ali situacija s Covidom je usporila i odgodila neke stvari. Netom prije Covida smo na Srebrnjaku napravili unutarnje i vanjsko igralište na koje smo postavili i podlogu za veliki 'Čovječe ne ljuti se'. Nažalost sad se na tom igralištu nalazi šator za trijažu. Prvom prilikom, čim se smiri situacija, nastavit ćemo ostvarivati projekte sa sestrom Anom Ljubas - rekao je predsjednik Udruge fra Mladen Hrkać - Ivan Soldo. Osim ove akcije za najmlađe, Udruga fra Mladen Hrkać i sestra Ana Ljubas već imaju projekte i za starije pacijente. Udruga osigurava pakete s pidžamama i higijenskim potrepštinama.

- Ti paketi nam jako dobro dođu, često ovdje leže ljudi koji nemaju nikoga ili su beskućnici ili su im djeca i obitelj u izolaciji pa im nema tko donijeti stvari. Gospodin Soldo nam donese te pakete pa mi podijelimo kome je potrebno. To nam stvarno olakšava posao - kazala je sestra Ana. Bolnica je osim "limenih" ljubimaca dobila i novo ruho. Hodnici su oslikani prekrasnim radovima umjetnice Melinde Šefčić.

- Sad jako rijetko čujemo plač, čujemo puno više smijeha. Ma lakše je svima, osoblju, djeci i roditeljima. Stalno mi šalju snimke kako se djeca voze sama na vađenje krvi, prije mi je to bilo nezamislivo. Cilj nam je ovu ideju proširiti i na ostale hrvatske bolnice - ispričala je Ljubas.