Heroji 2021.



Tomislav Salopek

Ostao oduzet, ali od škara nije odustao - sad šiša usmeno...

Na božićno jutro 2008. vozio je prijatelja kući. Prilikom ulaska u zavoj udario je u rubnik, a auto se počeo okretati.

.

- To je možda bio jedini put da sam vozio više od 20 metara, a da se nisam vezao jer nisam htio zgužvati novo odijelo - rekao je. Nakon što se auto napokon zaustavio, Tomislav je shvatio da je u pitanju teška ozljeda.

- Trenirao sam jiu-jitsu i puno puta u životu osjetio bol, no ovo je bilo kao da vas netko mlati s 20 palica istovremeno uz čudne trnce koji su nekontrolirano pulsirali - prisjetio se Tomislav. Kralježak je pritisnuo moždinu i ostao je potpuno oduzet.

Onda je u autu osjetio miris paleži. Kada je pokušao ugasiti auto shvatio je da prilikom pomicanja glave, tijelo kao da je odvojeno od nje. Zadnjom snagom desne ruke lupio je po ključu i ugasio auto, nakon čega je ruka pala kao da nije njegova.

Prijatelj je nakon toga izašao iz auta, a Tomislav mu je rekao da nazove njegovu sestru kako bi ona saopćila roditeljima što se dogodilo. Kako su bili poznati po crnom humoru, sestra je na prvi poziv ljutito poklopila slušalicu, misleći da se radi o jednoj od njihovih neslanih šala. Tek nakon drugog poziva shvatila je ozbiljnost situacije.

Tomislav je dva mjeseca proveo u Klinici za traumatologiju. Doktor je njegovoj obitelji rekao da će im ujutro javiti je li uopće preživio noć. Sve ih je šokirala činjenica da na rendgenu kičma izgleda potpuno zdravo. Naime, kako se prije bavio sportom, njegova mišićna masa refleksno je reagirala i 'vratila' sve na svoje mjesto. Ipak, kralježak je pritisnuo moždinu i zato je ostao oduzet. Nakon bolnice, proveo je šest mjeseci u toplicama.p>

Prvi trenutak u kojem je osjetio stvarnu težinu i nelagodu dogodio se u sestrinom frizerskom salonu, godinu i pol dana nakon nesreće. Nije mogao odgledati šišanje do kraja jer ga je podsjećalo na sve ono što je prije mogao i volio raditi. Odlučio je da će držati edukacije mladim frizerima. Otvorio je edukacijsko motivacijski institut Hansei.

- Da mi je netko prije spomenuo da ću verbalno 'šišati' rekao bih mu da je lud - smije se Tomislav. Do sada je educirao nekoliko frizera, a bira ih kada prepozna talent i stvarni interes. Tomislav doista poznaje svaki položaj ruke, škara ili cijelog tijela, a činjenica da fizički ne može ispraviti pogrešku učenika čini njegov posao dodatno težim. No, Tomislav je uvijek spreman uhvatiti se ukoštac s izazovima. Zna da su mu racionalnost, upornost i nepobjediv duh najvažniji.

- Često mi mama, asistentica ili prijatelji pošalju nekakav čudesni lijek ili zahvat koji bi mi mogao pomoći. Svi ti zahvati nose svoje rizike, a ja ne želim riskirati. Nemam ništa od toga da sjedim za internetom cijeli dan i maštam o nečemu što se gotovo sigurno neće dogoditi - kaže Tomislav.