Heroji 2021.



Vesna Ribarić

Vesna je osnovala udrugu i brine o beskućnicima: 'Svaku večer im nosim jelo, pričamo...'

Udruga Od srca do srca sakuplja sve, od odjeće i obuće do hrane i higijenskih potrepština. Vesna osobno obilazi beskućnike, razgovara s njima, sluša njihove probleme, slaže im sendviče...

OPŠIRNIJE

Vesna Ribarić (66) iz Zagreba, osnivačica udruge Od srca do srca, život je posvetila pomaganju ljudima. Ipak, jedna bi je skupina ljudi mogla prozvati upravo svojom najvećom zaštitnicom. A to su beskućnici. Ne samo da prikuplja za njih sve ono bez čega ne mogu nego ih i osobno obilazi, razgovara s njima, sluša njihove probleme, slaže im sendviče... Nikad ne dođe, ostavi stvari i ode. Uvijek ostane, druži se, popije s njima čaj.

- Svaki petak članovi udruge i ja dijelimo obroke beskućnicima u mraku Glavnoga kolodvora, kraj lokomotive. U jednom smo trenutku shvatili da neki ne dolaze jer čuvaju svoja mjesta pored radijatora u zgradi. Srca su nam se stisla. Krenuli smo ih obilaziti i donositi im jelo i čaj - rekla je Vesna.

S dobrim anđelima, kako ih zove, Matejom, Slavicom i Vlatkom, za socijalno ugrožene, zaboravljene i one koji žive na margini društva svakodnevno uspijeva nabaviti baš sve. Od odjeće i obuće do hrane, higijenskih potrepština, ručnike, novac, namještaj...

Vesna je po struci pravnica i cijeli se život bavi nekom vrstom humanitarnog rada. Prije tri i pol godine je putem Facebook grupe "Od srca do srca za zagrebačke beskućnike i socijalno ugrožene" pokrenula inicijativu pomoći. Iako su joj oni prioritet, ne staje samo na tome. Kad je potres pogodio Banovinu, odmah se aktivirala na tom području. O situaciji beskućnika u Zagrebu Vesna je već kontaktirala i predsjednika i gradonačelnika, no za sada nema konkretnih pomaka.

Njena je želja prvenstveno senzibilizirati javnost, a na kraju i otvoriti ustanovu u kojoj bi beskućnicima ponudili rehabilitaciju, rad i novu priliku za život.