Heroji 2022.iCat

Rade solarne brodove koji ne zagađuju okoliš, puni ih sunce

Tvrtka iCat iz Zagreba dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske u važnoj kategoriji 'ekologija'. Razvijaju inovativne, energetski učinkovite i ekološki prihvatljive projekte u pomorskom sektoru

OPŠIRNIJE

Osnovna ideja tvrtke iCat došla je iz frustracije postojećim brodskim linijama Jadranu, ima tome dosta dugo, tamo negdje od 2007. godine. Na temelju toga sam s kolegom počeo projektirati brod za prijevoz putnika koji bi bio energetski učinkovit, za koji bi karta bila jeftina, koji bi bio brz i pristupačan prema svim otocima. Tako smo polako počeli razvijati taj brod i u potpunosti se okrenuli električnim brodovima, rekao je Tomislav Uroda, inženjer strojarstva i brodogradnje, koji je 2011. godine osnovao tvrtku iCat. Prvi su razvili solarno-električni katamaran koji je samoodrživ, ne stvara buku ni vibracije te ne razvija nikakve štetne emisije plinova.

- Trenutno u Hrvatskoj plove tri naša katamarana, a imamo spreman i četvrti za kojeg se nadamo se da će ubrzo zaploviti. Naši katamarani imaju autonomiju od 180 nautičkih milja što znači da mogu ploviti cijeli dan bez nadopunjavanja. Uz tako veliku autonomiju potrebno ih je nadopuniti preko noći, no u redovnom radu se, u pravilu, ne nadopunjavaju. Naši brodovi imaju karakteristiku da su potpuno autonomni i pune se sunčevom energijom. Tako daju određenu slobodu, ne treba se gnjaviti punjenjem i za njih nije potrebna velika obalna infrastruktura, tu su vrlo jednostavni - objašnjava Uroda. Vjeruje kako Jadran ima veliku šansu za elektrifikaciju, možda i puno veću u odnosu na neke druge zemlje koje su na otvorenom moru.

- Ne bih rekao da se svi mogu zamijeniti, ali jedan dobar dio brodova svakako može. Električni brodovi neće napasti onaj segment jako brzih brodova, barem ne u ovom trenutku jer imaju neka svoja tehnička ograničenja, ali dosta linija je moguće zamijeniti. Pogotovo onih redovnih, kraćih linija, kao što su trajektne i putničke, među-otočke linije po Jadranu - predviđa Uroda.