Heroji 2022.Marica Mikuli

Borim se sa sustavom ne samo za Antu nego i za svu djecu

Marica Mikulić iz Slavonskog Broda mama je teško bolesnog dječaka, ali i organizatorica prosvjeda i veliki borac za ljudska prava

OPŠIRNIJE

Marica Mikulić (37) mama je malog Ante (4), dječaka s rijetkim genetskim poremećajem, Cornelia de Lange. Osim što ne priča i ne hoda, Ante nema prstiće na rukama i ruke drži u skvrčenom položaju. Marica nije spavala četiri godine. Niti jednu noć. Zapravo, ona tek tu i tamo odrijema. Kad uspije spojiti dva do tri sata u komadu, to je ravno čudu. Suprug Ivan (45), zaposlen je u MORH-u i radi smjene i od po 12 sati. 'Baka servis' ne postoji.

Mikulići vode nevjerojatnu borbu sa sustavom, institucijama, birokracijom, rijetkom i teškom bolešću svoga sina, iscrpljenošću i vremenom. No, unatoč tome, Marica je dopredsjednica udruge Sjena i veliki je borac za prava djece. Jedna je od organizatorica nedavnog prosvjeda na Markovom trgu na kojem je zajedno sa svojim suborkinjama glasno poručila Vladi da im je dosta čekanja na dostojanstven život najranjivije skupine u društvu, diskriminacije u odgojno-obrazovnim ustanovama, na tržištu rada i na svakom koraku te smještavanja u ustanove.

Na nekoliko je sastanaka u Vladu osobno otišla i u razgovoru s vladajućima inzistirala da se shvati da dobiveno povećanje osobne invalidnine nije dovoljno. Za dugoočekivani Zakon o osobnoj asistenciji kazala je da vladajuće 'može biti sram jer osobama s invaliditetom smanjuje prava i usluge'.

- Tražimo hitne ispravke Zakona i prije nego što uđe u saborsku proceduru i hitno povećanje naknada na osnovi invaliditeta te osiguravanje pomoći nezaposlenim roditeljima djece s teškoćama. Također, tražimo da uvaže naše prijedloge prije nego što Zakon o rodiljnim potporama za dopust za njegu djeteta sa smetnjama u razvoju stupi na snagu. Želimo i hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi - neumorna je Marica koja ne odustaje od borbe da mališani poput njenog imaju bolji život.