Heroji 2006.



IVANA UGLJEŠIĆ (13)

Stari Mikanovci

Rekorderka u sakupljanju starog papira prikupila je 50 tona te sirovine. Novac joj treba za školske knjige, odjeću i obuću. Na dan prehoda 25 kilometara u potrazi za starim papirom, a u mjesec dana potroši dva para obuće. “Redovito štedim”, kaže Ivana, dodajući da će joj, kad za nekoliko godina krene na fakultet, svaka kuna biti potrebna. Njezin trud prepoznali su mještani u selu i sami je pozivaju da dođe kad imaju papira.

OPŠIRNIJE

Jedanaestogodišnja Ivana Uglješić iz Starih Mikanovaca kraj Vinkovaca apsolutna je rekorderka u sakupljanju starog papira u Hrvatskoj. Papir je počela sakupljati kao devetogodišnjakinja, a poslije dvije godine "radnog staža" u svoj će dnevnik uskoro upisati i impozantnu brojku od 50 tona prikupljenog starog papira. Od zarađenog novca Ivana je kupila školske knjige i sav pribor za peti razred, te novi bicikl, a uštedila je i za školsku ekskurziju, odjeću i par novih tenisica. Također, uvijek nešto kupi i svojoj braći i sestrama.

- Moja je obitelj brojna, imam dvije sestre Saru (8 i pol) i Teu (6), te tri brata, Luku (4), Lea (2) i najmlađeg, 6-mjesečnog Filipa. Podstanari smo i znam da roditeljima nije lako. Redovito štedim, jer budem li išla na fakultet, svaka će mi ušteđena kuna dobro doći, a ako ne budem nastavila školovanje, skupljat ću papir. Za taj posao mi ne treba diploma nego iskustvo, a ja doista imam debelo iskustvo, teško 50 tona - kaže uz osmijeh vrijedna Ivana, koju susjedi od milja zovu Papirko.

Uz sve to, odlična je učenica i bavi se folklorom.

- Kad sam počela sakupljati papir bilo je malo zadirkivanja i ruganja, no to nije dugo potrajalo. Sada me već svi dobro poznaju, čak su me i psi čuvari upoznali pa bez problema ulazim u sva dvorišta i sve kuće - objašnjava Ivana.

Starim papirom na mjesec napuni jedan do dva kontejnera. Kako su ulice u Starim Mikanovcima dugačke, da bi ih sve obišla prehoda 25 kilometara i u mjesec dana potroši dva para obuće. U ove dvije godine svaka joj je subota bila radna. Tada, naime, papir sakuplja po kućama, a ponedjeljkom i utorkom po trgovinama.

- Mene, na sreću, još ne muče ljubavni problemi. Još nisam našla dečka koji će zajedno sa mnom skupljati papir - kaže Ivana, koja je nedavno proširila posao.

Počela je prikupljati staklenu i plastičnu ambalažu i limenke. I već je skupila 1500 komada!