Heroji 2006.



ANTE RANDIĆ (53)

Rijeka

Iz Indijskog oceana hrabri je pomorac spasio 23 člana posade broda koji se zapalio, a kraj Italije Ante je spasio izbjeglice iz Libije koji su na barci pokušali ući u zemlju. Od 28 izbjeglica, njih devet već je bilo mrtvo prije dolaska hrabroga kapetana. Stavljajući na kocku vlastiti život, bez razmišljanja priskočio je u pomoć, ne birajući skače li u vatru ili u vodu. Vodila ga je misao da jednostavno mora pomoći.

OPŠIRNIJE

Kapetan Ante Randić (51) iz Rijeke dobitnik je Plave vrpce za iskazanu posebnu hrabrost za spašavanje nastradalih na moru. Plovi 27 godina i, kako kaže, nikad nije bio u situaciji spašavati ili biti spašavan, a onda je, ljeti ove godine, u samo tri tjedna sa svojom posadom broda Maersk Dampier dva puta spašavao mornare od sigurne smrti. U Indijskom oceanu se 14. kolovoza zapalio singapurski teretni brod dugačak 150 metara. Nakon dva dana, kad su shvatili da ne mogu ugasiti vatru, posada je napustila brod u čamcu za spašavanje.

- Bilo je gadno. Puhalo je i valovi su bili visoki tri metra. Njih 23 skučili su se u čamcu. Preko voki-tokija stupili smo u kontakt. Dogovorili smo se da ćemo pričekati da se dovoljno udalje od gorućeg broda kako bismo ih izvukli - prisjetio se Randić.

Nastradali pomorci izgledali su užasno. Vrlo brzo Randićeva posada ih je dignula na brod. Oprali su ih, presvukli i nahranili. Dva i pol tjedna kasnije, 2. rujna, Randić je na Mediteranu opet spašavao živote. Na pučini su naišli na plutajuću barčicu od 6 metara. U njoj se u neljudskim uvjetima tiskalo 28 osoba, izbjeglica iz Libije koji su se pokušavali domoći talijanskog kopna.

- Tek kad smo im se približili, shvatili smo da ih je devetero već umrlo. Tijela su ležala na dnu barke, a živi su ih gazili. Jedan je izgubio živce i skočio u more uvidjevši da ostanak na barci znači jedino smrt. Strašno, ne mogu vam to opisati. Doživio sam ogroman šok - kaže Randić.

Onoga što se bacio u more su izvukli, a barku privezali za brod. Nastradalima su spustili vodu i hranu. Tada ih je preuzela talijanska policija. Kapetan Randić rođeni je Kraljevčanin. U mladosti se bavio jedrenjem pa su jednom zgodom i njega izvlačili iz podivljala mora.

- Zašto more? Ne znam, jednostavno se uvuklo u mene. Uz to, u moje vrijeme, a Pomorsku sam školu upisao 1970., to je bio atraktivan poziv. I zbog novca, ali i činjenice da ćeš proputovati čitav svijet. Kakav je život pomorca to, kaže, najbolje zna njegova obitelj, supruga Jadranka (51) te kćeri Veronika (26) i Barbara (23). Nebrojeno se puta događalo da ga nema kad je bio najpotrebniji.

- Ranije se događalo da sam na moru neprekidno devet mjeseci. Nove godine i Božiće bez obitelji više ni ne računam, ali rođendani, rađanja i smrti... To su situacije kad sam morao biti uz svoje najmilije, a nisam. Nisam pokopao oca, a što da vam kažem, kćer sam prvi put vidio kad je imala šest mjeseci. Gadan je to tempo - kaže.

Kapetan Randić sad će polako smanjivati trajanje boravka na brodu. Hoće više biti s obitelji i prijateljima. Vrijeme je, kaže, da napokon pristane i baci sidro. I zaslužio je.

PRIČA UKRATKO

U cijeloj svojoj karijeri kapetan Randić nikad nije nikoga spasio niti su ga spašavali. Sve do ovoga ljeta... - Ovoga kolovoza u Indijskom oceanu spasio je posadu sa zapaljenog tankera - Ni mjesec dana kasnije u Mediteranu je od sigurne smrti spasio izbjeglice iz Libije. Nekima ipak nije bilo pomoći