Heroji 2006.



MAGDALENA RUBES (2)

Jastrebarsko

Sićušna djevojčica rodila se sa samo 660 grama, a bila je duga 31 centimetar. Liječnici u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode s roditeljima su 45 dana, koliko je bila u inkubatoru, strepili za život malene heroine Magdalene. Hranu je primala kroz infuziju na nozi, u prvim danima života preživjela je žuticu, no snažna volja za životom potpomognuta ljubavlju roditelja omogućila je pobjedu.

OPŠIRNIJE

Minijaturna i prikopčana na infuzije u intenzivnom inkubatoru na zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, svima je pokazala nemjerljivu vrijednost života. Magdalena Rubes iz Jastrebarskog rođena je 4. srpnja 2006. sa samo 660 grama i duga 31 centimetar, a njezin herojski napredak i snažna borba za život potpomognuti ljubavlju i strepnjom roditelja bili su gotovo punih tri mjeseca vrijedni divljenja. I uspjela je. Preživjela, pobijedila niz opasnosti, prkosila brojnim komplikacijama te, nesvjesna svoje hrabrosti, bez riječi jasno poručila svima oko sebe koliko želi živjeti. Dane strepnje i straha obitelj Rubes ostavila je iza sebe, a Magdalenini roditelji Andreja (28) i Ivica (29) sad s ponosom kažu:

- Naša velika djevojčica dobro jede, duga je 51,5 centimetar i teška 4250 grama! Beba heroj, kako smo je nazvali kad smo 21. srpnja počeli pisati o njoj, na svijet je došla prerano, u 27. tjednu trudnoće. S početnih 660 grama težine vrlo je brzo pala na nevjerojatnih 580 grama. Tako sićušna, u prvim je danima života preživjela i žuticu. Liječnici su je držali u sterilnom okruženju jer je svaka infekcija za nju mogla biti kobna. Ipak, malu heroinu je sve zaobišlo te je dan za danom jačala i rasla. Sporo, ali odlučno. Nakon 45 dana koje je provela u inkubatoru ponovno smo pisali o Bebi heroju i sretni prenijeli dobre vijesti - malena raste i ima 990 grama! Gotovo kilu! Hranu je cijelo vrijeme primala kroz infuziju koja joj je bila prikopčana na nogu. Osoblje Odjela neonatologije u Petrovoj na čelu s prim. dr. Mirnom Pleša pazili su na nju danonoćno, pružali joj najbolju skrb i vjerovali u nju. Andreja i Ivica poslije su nam ispričali da su se beskrajno veselili svakom gramu koji je njihova djevojčica dobivala dok se u inkubatoru borila za život. Kod kuće su tješili jedno drugo i ohrabrivali se međusobno vjerujući u najbolje. Spoj Magdalenine neviđene hrabrosti i njihove ljubavi ima sad najbolji mogući rezultat - sretnu tročlanu obitelj.

Magdalena je iz bolnice kući otišla 29. rujna nakon gotovo tri mjeseca provedenih uglavnom u inkubatoru. U trenutku otpusta iz bolnice imala je 2300 grama i bila duga 42 centimetra. Od nje su se tad na bolničkim hodnicima oprostili i liječnici i sestre, koji su ne samo skrbili o djevojčici nego i zdušno navijali za nju i nazivali je svojom "medijskom zvijezdom". Ipak, najveća je i nemjerljiva bila sreća roditelja, koji su svoju djevojčicu napokon mogli odvesti kući. Mala Magdalena, kaže nam njezina mama, ni sad nije zahtjevna beba. Uredno spava i dobro jede. Uživa, igra se i smješka. Roditelji je redovito vode na kontrole koje su obvezne za svu neurorizičnu djecu, ali srećom, one dosad nisu pokazale nikakav problem. Magdalena je, slažu se njezini mama i tata, počela život na neobičan način i zbog toga postala najmanja heroina javnosti. Sigurno će, kažu, postati nešto posebno u životu. Kako bilo, ona je već pokazala da je nešto posebno. Koliko sićušna, toliko s druge strane čvrsta i hrabra svojim je primjerom prenijela snažnu poruku - koliko je važno cijeniti ono što većina ljudi uzima zdravo za gotovo. Život.

SAMO MALO IZNAD GRANICA

Najsuvremenija medicina može spasiti bebe teške najmanje 500 grama, odnosno rođene već u 25. tjednu trudnoće. Magdalena Rubes je u trenutku rođenja bila samo malo iznad tih minimalnih granica. Zbog toga je tad bila najmanja beba u Hrvatskoj. Život joj je doslovno ovisio i o intenzivnom inkubatoru. To je poseban inkubator namijenjen djeci baš tako male porođajne težine kakvu je imala i naša Beba heroj. Prvi cilj njezina oporavka bio je da izbjegne sve moguće infekcije, a potom da je iz intenzivnog inkubatora prebace u "obični". Konačni cilj bila je težina od dva kilograma, koja je značila i izlazak iz inkubatora.