Heroji 2006.



MANDA HORAČEK (60)

Vukovar

Hrabra majka danonoćno brine o kćeri Ivani, koja je nakon teške prometne nesreće ostala prikovana za krevet. U lipnju 2003. godine Mandina kći jedinica Ivana (26) krenula je na more. Nekoliko sati kasnije, strašne vijesti – stradala je u prometnoj nesreći. Ostala je nepokretna, a u bolnici je još dobila meningitis i imala moždani udar. Njezino je stanje, zahvaljujući požrtvovnoj majci, sve bolje.

OPŠIRNIJE

Kad je prije nešto više od 15 godina, nakon pada Vukovara, konvojem napuštala grad, Manda Horaček je napunila 43 godine. Uz nju je bila i 10-godišnja kći Ivana, koja joj je davala snage da prebrodi sve nevolje koje su je zadesile kao prognanicu. Manda Horaček nedavno je napunila 58 godina. Ivana je nakon teške prometne nesreće 21. lipnja 2003. godine postala potpuno nepokretna i ovisna o majčinoj pomoći. Uz njezinu se beskrajnu ljubav, kaže, Ivana oporavila od meningitisa i moždanog udara koji je dobila u karlovačkoj bolnici nakon nesreće.

- Priključena na aparate, cijela glava joj je bila zamotana, nije davala znakove života. Pričala sam joj, budila je, držala za ruku i 41. dan otvorila je oči, iako joj liječnici nisu davali nikakve šanse. Brinem za nju kod kuće, naučila sam je jesti na usta, tekućinu pije na špricu i reagira na ono što kažem. Znam da me čuje - sa suzama u očima priča majka Manda, koja s kćeri stanuje u Zagrebu. Prisjetila se tog lipnja kad je posljednji put čula osmijeh svoje kćeri.

- Kao da sam osjećala da će se nešto ružno dogoditi, nekoliko sam je puta zvala na mobitel. Toga kasnog poslijepodneva navečerale smo se, a ona je krenula na more. Poljubila me, vratila se, opet me poljubila i nakon toga sam čula za tešku nesreću kraj Koreničke Kapele, gdje je moja jedinica teško nastradala na nastradala na stražnjem sjedalu - prisjeća se mama Manda, koja se sad bori da njezina kći dobije odštetu.