Heroji 2007.



IVANA ERDEC (24)

Slatina

Skočila je pred vlak i zaustavila ga te tako spriječila katastrofu na pruzi. Ivana, prometnica Hrvatskih željeznica, na pružnom prijelazu kraj Sladojevaca čula je prasak. Sudarili su se kamion i automobil. Automobil s ozlijeđenim putnicima ostao je na pruzi kojom je za 15 minuta trebao proći putnički vlak. Usred olujnog nevremena istrčala je na prugu. Mašući svjetlosnom signalizacijom, zaustavila je nadolazeći vlak.

OPŠIRNIJE

Kiša je padala kao iz kabla, a udari groma odzvanjali su u trošnoj čuvarskoj kućici na prijelazu željezničke pruge preko ceste u prigradskom naselju Sladojevci. Ivana Erdec, dvadesettrogodišnja prometnica, preuzela je smjenu oko 19 sati. Taj 24. svibnja pamtit će cijeli život. - Kod kuće sam ostavila supruga Ivana i sina Filipa. Dijete ima samo dvije godine i bojala sam se hoće li ga plašiti munje koje su se redale jedna za drugom. U to doba nije nije bilo puno vlakova pa je rampa bila dignuta, a na podravskoj magistrali je, kao i obično, bila velika gužva automobila i kamiona - govori Ivana. Kad je u čuvarskoj kućici tri puta po tri zvona zazvonio telefon, znala je. Bio je to uobičajeni signal najave prolaska vlaka nakon čega je i usmeno telefonom potvrđeno da je poslovni vlak Podravka expres krenuo iz dolazeće stanice. Ivana je spustila brklju i propustila vlak koji je protutnjao prema Slatini. Petnaest minuta poslije nova zvonjava najavila je dolazak putničkog vlaka iz Virovitice. Ivana je nazvala željezničku postaju u Cabuni zbog potvrde dolaska vlaka, ali se prometnik nije javljao jer je u tom trenu ispraćao vlak koji je za sedam, osam minuta trebao stići do nje. Trenutak poslije dogodila se tragedija.

- Začula sam strašnu buku i pogledala kroz staklena vrata. Veliki crveni kamion prešao je preko automobila i nestao u velikom oblaku prašine. Izletjela sam iz kućice i vidjela kako je kamion odnio rampu, a na željezničkim tračnicama ostao je smrskani automobil. Mislila sam da u njemu nitko nije preživio. Vratila sam se u kućicu i nazvala prometniku da pozove Hitnu i policiju. Smrskani auto s putnicima nalazio se na željezničkim tračnicama i znala sam da će u njega ponovno udariti vlak ako ga ja ne zaustavim. Svom snagom potrčala sam prema njemu. Grmjelo je i sijevalo, kiša je lijevala, a na vlak sam naišla nakon 500 metara.

Dok je vlak kočio i stigao do cestovnog prijelaza, vozači iz drugih automobila uklonili su smrskani automobil osječkih registarskih oznaka sa željezničkih tračnica, a vozač Ivan Špoljarić i supruga Snježana iz Belišća s teškim su ozljedama automobilom Hitne pomoći prevezeni u virovitičku bolnicu.