Heroji 2007.



BONO TOMAŠEVIĆ (37) i NIKOLA KAJKIĆ(35)

Cerna

Siromašnoj obitelji sagradili su kuću. Patrolirajući ulicama Cerne, policajci Tomašević i Kajkić uočili su trošnu kućicu od 20 četvornih metara u kojoj je živjela šesteročlana obitelj. Dirnulo ih je njihovo siromaštvo i organizirali su akciju. Više od 130 donatora pomoglo im je sagraditi novi dom, a policajci su se odrekli svojih božićnica i brojnoj su obitelji uz novac darovali pakete hrane te odjeće.

OPŠIRNIJE

Patrolirao je ulicama Cerne. Odjednom je iz jednog dvorišta čuo dječji vrisak i ciku. Provirio je unutra i imao što vidjeti.

- Trošna kućica te četvero malenih, musavih i zaigranih mališana koji su se igrali u blatnjavom dvorištu. Svi su me znatiželjno gledali, a njihov otac pozvao me u kuću da se zagrijem jer je bilo hladno. Unutra me dočekao novi šok. Pa ta je obitelj živjela u 20 kvadrata trošne kuće sa zemljanim podom. Tata Mirko Đaković je invalid, mama Mira je bez posla. Nemaju nikakva primanja pa četvero pristojne djece, uzornih đaka, često u školu idu gladni. Priznali su mi da uglavnom ručaju žgance te da su do prije nekoliko godina imali svoju sobu, ali da se urušila. Potreslo me je to i zakleo sam se sam sebi da u pomoći toj obitelji - kaže vinkovački kontakt-policajac Bono Tomašević.

On je s kolegom Nikolom Kajkićem siromašnoj šestoročlanoj obitelji Mirka i Mire Đaković sagradio posve novu kuću uz pomoć zajednice i 130 donatora. Nova i posve opremljena kuća danas ima 70 kvadrata. Na svečanoj primopredaji ključeva, sa sretnim policajcima, plakala je i cijela obitelj Đaković. - To što su nam dali policajci Nikola i Bono ne može se opisati. Oni su nam poslani kao uslišenje molitvi i nadanja. Zauvijek su dobrodošli i naša su im vrata uvijek otvorena - rekao je Mirko.