Heroji 2007.



DINO TRPČIĆ (9)

Karlovac

Pobijedio je tumor. Sićušnom i plahom dječačiću liječnici su 2005. dijagnosticirali maligni tumor na kostima zdjelice. No sve loše prognoze Dino je okrenuo u svoju korist i postao uzor mnogima. U malom tijelu nalazio se veliki borac. Nakon 32 zračenja i osam ciklusa kemoterapije tumor se povukao. Dino danas uživa u bezbrižnom djetinjstvu.

OPŠIRNIJE

Obožava trčati i igrati se s prijateljima, već tri mjeseca svira gitaru jer to, kaže, cure vole. U školi mu je super iako je u nju krenuo godinu kasnije. Dino Trpčić (8) iz Karlovca tu je godinu proveo u borbi sa zloćudnim tumorom na stidnoj i sjednoj zdjeličnoj kosti. Rijetki su vjerovali da će se izvući, ali on je iznenadio roditelje i liječnike.

- Na bolove u preponama počeo se žaliti u rujnu 2005. Bolovi su trajali nekoliko dana, prestali bi pa se opet vraćali, a on je neprestano plakao - kaže mama Manuela (35).

U klinici na zagrebačkoj Šalati liječnici su otkrili maligni tumor i prebacili ga u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Dino je, u usporedbi s drugom djecom, dobro podnio kemoterapiju. Ali to je bila samo polovica posla. Drugi dio trebalo je odraditi operacijom, izvaditi mu zdjeličnu kost i odstraniti sve što je zahvaćeno tumorom. Novac za to, a riječ je o 100.000 eura, prikupljen je u humanitarnoj akciji pa se mama preslila u Njemačku kod prijatelja, a sestre Petra (10) i Tea (3) ostale su kod kuće s tatom. Ono u što nitko nije vjerovao ipak se dogodilo. Malom Dini operacija na kraju nije bila potrebna jer se tumor povukao i to nakon 32 zračenja i osam ciklusa kemoterapije. Nakon bolesti, Dino je jako pričljiv i izrazito bistar dječak koji svira gitaru i u školi obožava sjediti s curama jer su mu dečki “dosadni”. Konačno može uživati u djetinjstvu.