Heroji 2007.



VJEKOSLAV ANIĆ (55)

Solin

Spasio je iz ruševina kuće desetogo-dišnjakinju. Snažna eksplozija plina probudila je Solin iz sna u lipnju prošle godine. Vjekoslav Anić, umirovljeni gostioničar, shvatio je da je eksplodirala susjedova kuća. Znao je da susjed ima djecu. Ne dvojeći ni trena, potrčao je u dim i ruševine iz kojih je izvukao djevojčicu (10).

OPŠIRNIJE

Tog jutra početkom lipnja Ana Jerković (10) iz Solina bila je u duboku snu kad je na donjem katu obiteljske kuće eksplodirao plin. Protekle je noći do kasna gledala show “Zvijezde pjevaju” i zato je usnula jače i duže no inače, jer u školi su polako zaključivali ocjene i njoj se nigdje nije žurilo. Snažna eksplozija uzdrmala je Anin krevet i trgla je iz sna.

- Prvo sam pomislila da, kao i prije nekoliko noći, sanjam eksploziju u nekakvoj kući. Druga pomisao mi je bila potres - kaže vedra učenica četvrtog razreda.

Otvorila je oči te posvuda ugledala dim i ruševine. S gornje etaže kreveta na kat spustila se do ležaja sestre Mije (7).

- Ne boj se seko, mama i tata nisu kući, ali ja ću te spasiti - rekla je Ana zgužvanoj posteljini koja joj se u zadimljenoj sobi pričinila sestrom.

Ana, međutim, nije znala koliko je sati i da je Miju majka Ines već odavno odvela u vrtić. Opipala je krevet i vidjela da Mije nema. Držeći se zida krenula je prema stepenicama na donji kat. Istovremeno je Vjekoslav Anić (54) već jurio prema kući zahvaćenoj vatrom i dimom. Susjed je sjedio pred svojim domom, kad je odjeknula gromoglasna eksplozija, a njegova nećakinja Sandra zavapila: “Ajme meni, dica!”. -

- Pred oči mi je došao prizor ranjene i krvave djece pa sam smjesta skočio i potrčao - prisjeća se umirovljeni gostioničar.

Dotrčao je pred kuću, na kojoj je silina eksplozije izbacila ulazna vrata. Bauljajući kroz dim i ruševine obišao je prizemlje kuće i utvrdio da nema nikoga. Uspeo se na gornji kat i na vrhu polusrušenih stepenica zatekao Anu.

- Srce mi je lupalo kao ludo, a ona je bez suze u oku stajala u dimu i kršu. Bila je pribrana i smirena te u tom trenutku daleko veći heroj od mene - kaže Vjekoslav.

Uhvatio ju je u naručje i na dnu stepenica predao bratu Mati, koji je dotrčao za njim. Anu su odveli kod susjeda, a oni s nekoliko stanara naselja ostali u kući spašavati što se spasiti moglo.

- Golim sam rukama gasio namještaj zahvaćen plamenom. Izvukao sam plinsku bocu van da ne eksplodira, a potom isključio struju - prisjeća se Vjekoslav.

Kad je sve bilo gotovo, izišao je pred kuću i shrvan emocijama zaplakao.

- Nisam vam ja nikakav izvanserijski heroj, postupio sam kako bi i većina ljudi - skromno kaže.

Anina majka Ines vijest o eksploziji dobila je u dugopoljskoj školi, gdje predaje engleski i talijanski jezik. Oca Zdenka vijest je zatekla u Njemačkoj. Istoga je trena sporazumno raskinuo ugovor s tvrtkom i sjeo na prvi avion za Hrvatsku.

- Mene i seku su prijatelji iz susjedstva i škole zafrkavali da smo namjerno izazvale eksploziju i požar u kući, jer nam je falio tata, pa da smo ga tako dovukle kući - uz smiješak je ispričala Ana.