Heroji 2007.



DRAGUTIN HANJŠ (48)

Varaždin

Otac 12-ero djece život je posvetio odgoju mališana. U rujnu 2007. Dragutinu Hanjšu preminula je životna družica i majka njegove djece Ružica. Ostavila ga je s 12 mališana, a najmlađe dijete ima tek tri godine. Usprkos teškim životnim prilikama, hrabri otac kuha, pere, čisti, glača i podjednako brine o svima. Svojoj je djeci i majka i otac istodobno, te uvijek pronađe vremena za svakoga od njih.

OPŠIRNIJE

Monika (3), Luka (5), Dario (8), Mario (8), Jurica (11), Matija (13), Andreja (15), Zdravko (17), Jasenka (20), Željko (22), Sanja (23) i Rajko (25), djeca su samohranog oca Dragutina Hanjša (47) iz Varaždina. Supruga i majka Ružica (44) preminula je početkom rujna ove godine. Zatajilo joj je srce. Majka je imala sve pod kontrolom, pazila je podjednako na svakoga od njih. Nakon početnog šoka i nevjerice te velike tuge, Dragutin se nije smio predati. Nije smio ni plakati. Djeca su pretrpjela veliku bol i nitko im ne može nadomjestiti majku, ali Hanjš je hrabro uzeo brigu o životima djece u svoje ruke. Od Varaždina je dobio stan od 90 kvadrata na 10 godina. Mališani su se bratski rasporedili u tri spavaće sobe. Dragutin je organizirao dan tako da stigne svakoga pitati kako mu je bilo u školi, je li ručao i muče li ih kakvi problemi. Ustaje u šest ujutro. Najmlađe spremi za školu, a stariji mu pomažu. Potom posprema i pegla, pa kuha ručak, i to u loncu od osam litara. Djeca nisu izbirljiva, a za jesti uvijek imaju zahvaljujući tati.

- Najvažnije je da djeca ne skidaju osmijeh s lica. Sve sam podredio njima. Jedini cilj je izvesti ih na pravi put - kaže tata.

Nakon objave priče, njemu pomažu mnogi, pa i 24sata.

- Ja se trudim i dajem sve od sebe - zaključio je Drago.