Heroji 2007.



IVAN KOVAČEVIĆ (17)

Kutjevo

Vidjevši kako na njegovu školsku prijateljicu juri kombi, Ivan ju je gurnuo u stranu i sam stradao. Kotač mu je prošao preko zadnje strane stopala, smrskao kosti i otrgnuo dio mišića. Imao je 13 operacija. Nakon mukotrpne se rehabilitacije oporavio, ali s trajnim posljedicama. S prijateljicom je i danas u kontaktu.

OPŠIRNIJE

Upravo su se vratili s maturalca, vani je bio mrak i autobus ih je iskrcao kod ugibališta. Malo dalje nestrpljivo su ih čekali sretni roditelji. Ispred i oko autobusa zavladala je gužva. Čuo se žamor.

- Moja prijateljica Valentina, još jedna cura i ja prešli smo na drugu stranu ulice. Pogledao sam nadesno i vidio dva ogromna svjetla kako idu ravno na Valentinu. Brzo sam je odgurnuo u stranu - prisjetio se Ivan Kovačević (16) iz Hrnjevca kraj Kutjeva.

Sekundu kasnije, dodala je njegova majka Marijana (35), prestrašeni roditelji čuli su udarac i stravičan vrisak djevojčica. Sin Ivan je ležao na tlu.

- Djevojke su vikale da je Ivana pogazio kombi. On je bio toliko u šoku da uopće nije krvario. Tek kad smo stigli u bolnicu, vidjeli smo da mu je kombi prošao kotačem preko zadnje strane stopala, smrskao kosti i otrgnuo dio mišića. Tek je tada šiknula krv - ispričala je mama Marijana.

Spašena, Valentina Arvaj (15) zbog tog se šoka uopće ne sjeća te večeri.

- Meni su tek kasnije ispričali što se dogodilo. Bilo mi je grozno, jer je on zbog mene nastradao. Ivanu sam zahvalna, jer da nije njega, ne bih ni ja bila ovdje. Spasio mi je život - rekla je Valentina.

Vozač kombija je iste večeri nakon nezgode došao u bolnicu kako bi vidio je li s djecom sve u redu. Ivanu je rekao: “Hvala ti junače, spasio si me robije”. I više mu se nikad nije javio. Zadnji put Ivan ga je vidio na sudu. Naime, vozačeva osiguravateljska kuća i danas ne želi isplatiti štetu i obitelj s njima vodi sudski spor. - Zamislite. Sutkinja nam je u zadnjem obrazloženju rekla da moj Ivan nije trebao spašavati drugoga ako riskira vlastiti život. Pa to nikako nije loše - objasnila je mama i dodala kako su na rješenje uložili žalbu. Ivan Kovačević zbog svoje nesebičnosti i hrabrosti imao je 13 operacija na nozi. Mukotrpna rehabilitacija i dugotrajan oporavak završeni su dvije godine od te večeri. No Ivan, koji je nesebično ponudio svoj život kako bi spasio prijateljicu iz razreda, više nije isti dječak.