Heroji 2007.



GORDAN JERKIĆ (46)

Višnjevci

Dobitke od nagradnih igara dijeli siromašnima. “Novac je bitan, ali ne i najbitniji”, životna je filozofija poduzetnika Gordana Jerkića iz Višnjevaca kraj Osijeka. Više od 50.000 kuna koje je dobio na nagradnim kvizovima proteklih godina darovao je osječkom Dječjem domu za nezbrinutu djecu Klasje, Udruzi gluhonijemih i slabovidnih osoba, Hvidri te svojim kolegama suborcima.

OPŠIRNIJE

Novac je bitan, ali ne najbitniji, životna je filozofija Gordana Jerkića (45) iz Višnjevca kraj Osijeka.

- Sreća i zadovoljstvo kriju se u drugim stvarima, manje uočljivim. Novca u životu imam onoliko koliko mi treba pa smatram da je plemenito dijeliti ga s onima koji ga nemaju, posebno ako njime uspijem obogatiti živote tih ljudi, pogotovo djece. U tom slučaju obogatite i sebe - kaže Jerkić.

Ovaj inženjer građevinarstva i privatni poduzetnik, u odnosu na druge iz svojeg poslovnog okruženja, živi skromno - u obiteljskoj kući svojih roditelja. S druge strane, proteklih godina podijelio je oko 50.000 kuna ljudima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Jerkić, naime, već 20 godina sudjeluje u nagradnim kvizovima znanja i doslovce podijeli sve što na njima osvoji.

- Nekoliko puta sam nastupio u kvizu 'Najslabija karika’ i nekadašnjem popularnom kvizu 'Brojke i slova’, a nedavno sam bio i u 'Milijunašu’, u koji sam upao od prve i odmah bio najbrži prst - kaže Jerkić.

Veći dio osvojenog novca do sada je donirao osječkom dječjem Domu za nezbrinutu djecu Klasje, Udruzi gluhonijemih i slabovidnih osoba, Hvidri i svojim kolegama suborcima. Često šalje i viceve za nagrade pa od te, kako on kaže, “sitne love” djeci kupuje walkmane i slične stvarčice, koje im život čine sretnijima, a dane vedrijima. - Volim kvizove znanja jer oni nemaju veze sa srećom. Igre na sreću ne igram jer se volim natjecati. Znanje koje imam sakupio sam 'usput’ jer imam dobru moć zapažanja i brzo pamtim na duge staze, volim dokumentarce i knjige, a posljednje, mada ne manje važno, nikad nemam tremu pred kamerama - kaže Gordan. Zahvaljujući tome, on je u milijunašu osvojio 16.000 kuna i tim novcem odveo 70 djece iz Doma Klasje na izlet na Jankovac. U “Najslabijoj karici” osvojio je 24.000 kuna i to mu je, kaže, najteže osvojeni novac, jer je u tom kvizu vrlo teško ući u finale. Ukoliko počne emitiranje najavljuje da bi mogao i u “Kviskoteku” . Ne sumnjamo da će i tada razveseliti brojnu djecu.